Barn og hund

Som oppdretter får vi ofte spørsmål om vår rase er barnevennlig.
Til dette svarer vi gjerne: "ja.....hvis barnet er hundevennlig"
For naturligvis er det en sammenheng mellom måten barna får behandle og omgå hunden
på, og hunden sin oppførsel ovenfor barnet. I våre øyner er det et spørsmål om gjensidig respekt, og det er foreldrene sitt ansvar å oppdra barna til å forstå og respektere en hund sine signaler
.

Forut for den situasjon hvor hunden biter, har det nesten alltid vært en rekke episoder hvor hunden på sin måte har forsøkt å fortelle at den føler seg truet eller dominert. Dette ved f.eks. ørenes og halens lave posisjon, vikende blikk, hengende munnviker osv.

En klassisk situasjon er hvor et fremmed barn vil gi hunden en klem.
Barnet mener det bare godt og vil bare gi utrykk for sin kjærlighet for hunden. Hunden derimot kan oppfatter en slik klem fra et fremmed barn som en ytterst dominerende handling som i hundens verden vil gå over til direkte slagsmål bare sekunder etter.

Derfor vil en hund i en slik situasjon først reagere med å forsøke å trekke seg bort for å unngå en opptrapping av en truende situasjon, og hvis dette ikke er mulig vil den stivne og deretter trekke seg bort fra barnet. Hvis hunden føler seg meget truet, og ikke er i stand til å komme seg vekk så kan den i siste innstans bite for å komme angriperen (barnet) i forkjøp.

En annen situasjon er et løpende barn.
Her vil jaktinstinktet komme frem i hunden, og derfor vil hunden prøve å fange barnet ved å bite det i bena
 

En tredje situasjon er når barnet forstyrer en sovende hund.
Hunder innbyrdes tar det meget ille opp når en annen hund forstyrer den i en slik situasjon. Ofte reagerer hunden så raskt at den ikke oppfatter at det er et menneske som forstyrer den før skaden allerede er skjedd.
 
Lekende hunder er og f.eks lite tolerant ovenfor en annen hund hvis den løper inn i den, og dette straffes vanligvis straks, samme om det er en bevist provokasjon eller om det er et uhell.

Disse situasjonene beror på hunden sin medfødte adferd og reaksjoner samt språklige misforståelser.
Ikke dårlig temperament eller aggresjon som mange tror. 

Men alle hunder er forskjellige, noen reagerer volsomt på dette mens de aller fleste ikke bryr seg i det hele tatt.
Så det er vi som hunde eiere som må vite hvordan våre egne hunder reagerer og være ops på situasjoner som de ikke er trygge på.