Ting du trenger til hunden...

Det er noen ting du trenger når du kjøper en valp/hund,
så her er en liste av det jeg synes er viktig:

- Halsbånd & kobbel
- Hundeposer
- Matskåler
- Hunde bur
- Tyggeleker
- Hårbørste / kam
- Shampo & Balsam
- Klosaks
- Flottfjerner
- Hundeseng / teppe


Forbered jakthunden på jakta
 

Mange jakthunder går nå spennende tider i møte. I september braker det løs med jakt både på stort og smått vilt, og mang en jeger driver nå forberedelser til jakta.

Mange jegere er flinke til å forberede seg selv til jakta blant annet gjennom å trene på skytebanen. Men mange slurver dessverre med å forberede hunden til jakta. Jakt er i mange tilfeller svært fysisk krevende for en jakthund, blant annet har målinger med GPS vist at en fuglehund tilbakelegger 8-15 ganger så lang strekning som jegeren i løpet av en jaktdag. Det sier seg selv at skal man ha glede av hunden i flere dager må den være meget godt fysisk trent. Å dra på en flere dagers jakttur med en utrent hund er ikke bare lite å anbefale, i mange tilfeller er dette rett og slett dyreplageri!

Hvordan trene en jakthund ?

Å trene en jakthund kan gjøres på mange måter. I båndtvangstida er både sykling og svømming fine øvelser for å vedlikeholde formen. Når båndtvangstida er over, 21. august, åpnes mange såkalte treningsterrenger der man kan slippe hunden for at den kan løpe løs, og dette anbefales. En stor fordel når man skal trene opp hunden før jakta er at den ikke har blitt for fet i løpet av sommeren, som med folk er det lite tjenlig å ha for mye kroppsvekt å drasse på når man starter treningen. Eldre hunder krever ofte mer trening enn yngre.

Fôring under trening og jakt

Høyere aktivitetsnivå fordrer sterkere fôring. Dette kan skje enten ved å gi større rasjoner av det fôret man bruker til vanlig, eller at man skifter til et mer energirikt fôr. Poenget er at skal man skifte fôr, bør dette skje gradvis noen uker før jakta, dette for å unngå mageproblemer. 

Under jakt og trening er det viktig å gi hyppige, men små rasjoner. Dagsrasjonen av tørrfôr kan som regel gis etter endt jaktdag, eventuelt dele den i to (morgen og kveld). Hver andre time gjennom dagen kan den få en liten bit våtfôr, eksempelvis er Labb Energi prima til dette formålet, dette for å hindre blant annet blodsukkerfall. Blodsukkerfall kan i verste tilfelle føre til at hunden kollapser. Husk også rikelig med vann, dette er som regel ikke vanskelig å finne på høsten, men dersom det ikke finnes naturlig må du ha med i sekken.


Klipping av negler på hund...
 

Hundens negler bør ikke være for lange. Lurer du på når du bør klippe og hvordan bør du lese denne artikkelen.

Først og fremst er det viktig at hundens negler ikke er for lange. Det er særlig viktig å holde øye med ulveneglene, dvs de neglene som noen hunder har litt oppe på benet. Disse slites ikke naturlig, og det vil som regel være nødvendig og klippe dem oftere enn de andre negler. Se også etter at ingen negler er sprukket eller knekt, og at ikke det sitter fremmedlegemer i hundens poter.

Slik klipper du en hundenegl

En lang negl har form som et "nebb". Hold labben opp mot lyset og studer en negl. Det lyserøde området inne i neglen kalles nervesekken. Inne i denne går nerver og blodforsyning. Pass på så du ikke klipper denne, da det vil være svært smertefullt for hunden.

I en lys negl vil du tydelig kunne se hvor feltet av nerver og blodårer slutter. Det er den tynne delen utenfor dette feltet som skal klippes bort. Klipp heller to små klipp enn ett stort.  
Skulle du være så uheldig å komme nær dette feltet, vil det begynne å blø meget sterkt. Det vil også være vondt for hunden. Blodstillende pulver kan være godt å ha for hånden - men det stopper også ganske snart å blø om labben holdes en stund i et glass med kaldt vann.

Neglklipp og valper

Klipping av negler på valper kan være en utfordring. Neglklipp skal ikke gjøres når valpen er lekelysten siden den da er lite samarbeidsvillig. Vent til den har lekt fra seg og har roet seg ned. Forsøk å la neglklippen inngå i en kosestund. Vær vennlig men bestemt når du vil at noe skal gjennomføres. Det er du som skal bestemme!

Hvis du er i tvil om hvordan du klipper hundens negler kan det beste være å overlate dette til en veterinær klippe klørne.


Nyttige tips for stell av pels på hund...  


Hvilken type pels hunden din har er avgjørende for hvordan den skal stelles. Strihårete hunder skal for eksempel helst ikke bades mens nakenhunder bør smøres med solfaktor om sommeren.

Hundens pelstype er avgjørende for hvordan hverdagsstell, bading og klipping/trimming skal utføres. Velg pelstypen til din hund og få veiledning i forhold til hvordan du skal gå frem.

Når pelsen endrer seg

Hundens pels kan sammenlignes med menneskers hår. Ved vitaminmangel mister man hår og håret blir glansløst og dødt. Det samme skjer med hundens pels hvis hunden lider av vitaminmangel.

Hormonelle forandringer kan også gi utslag på hundens pels. Steriliserte tisper kan for eksempel få en myk, flimmeraktig pels som vokser veldig raskt. Noen hannhunder reagerer på kastrering
ved at pelsens struktur endrer seg og blir tørr og vanskelig å børste. Drektige hunder eller hunder med valper som ammer kan også får endret pels fordi de lett får vitamin og mineralmangel pga drektigheten/ammingen.

Det er med andre ord ikke bare stell som er avgjørende for at hundens pels skal holde seg sunn og frisk. God næringsriktig fôr er vel så viktig for en sunn hund.


Stell av lang pels hos hund...
 

Silkt Terrier er en hunderase med lang pels.

Pelsen bør pleies hver dag slik at man unngår at den floker seg for mye. Dess skjeldnere man børster dess mer floker vil pelsen få. Bruk en grov kam som kommer godt ned i pelsen og børst til du kjenner at kammen kan gå lett gjennom pelsen. Bruk en børste til å fjerne møkk og støv fra pelsen. Dette vil sørge for at pelsen holder seg blank.

Klipp av langhåret hund

Det varierer om hunder med langhåret pels skal klippes, trimmes eller ingen av delen. Vi anbefaler derfor at du spør oppdretter eller hundefrisør om hva som er riktig for din hunderase.

Bading av hunder med lang pels

Hunden kan bades en gang i måneden evt oftere dersom det er behov for det. For at pelsen ikke skal bli tørr bør den bli behandlet med oljekur jevnlig. Velg en mild sjampo dersom du bader hunden din ofte slik at ikke pelsen tørker ut. Vær forsiktig ved bruk av føner da dette også kan bidra til å tørke ut pelsen.

Nyttig å vite

Langhårete hunder er langhårete også under potene. Dersom håret mellom tredeputene er for langt vil snø, salt, blader og småstein sette seg fast mellom tredeputene. Dette kan føre til at hunden blir sår på potene. Invester derfor i en potesaks slik at du kan klippe hårene mellom potene.


Stell av dobbeltpels hos hunder...  

Schæfer hund har en såkalt dobbeltpels som består av en tett og myk underpels med overpels av lange, rette og stive dekkhår.

I og med at disse hunderasene røyter på samme tid to ganger i året lønner det seg å innarbeide gode rutiner for pelspleie. Hunden bør børstes ca 10 minutter daglig i tillegg til å strigles skikkelig en gang i uken. Det vil du spare deg for mye rengjøring av hundehår. Pass på at hunden ikke får floker og børst underpelsen så huden til hunden får puste.

Denne pelstypen trenger hverken å trimmes eller klippes.

Bading kan med fordel gjøres i den perioden hvor hunden fller underpels i og med at det vil før til at en del av underpelsen da vil løsne og falle av.

Nyttig tips 

Fukt pelsen med en sprayflaske når du børster så slipper du at det flyr masse hår rundt.


Stell av mellomlang pels på hunder...
 

Kooiker hunden har tett, vannavstøtende underpels med en litt striere overpels. De har lenger pels på beina, magen og halen.

Hundens pels bør få en daglig omgang med karde og kam slik at de døde hårene fjernes. Dette er viktig for at pelsen skal bevare sin vannavstøtende evne. I tillegg fjernes floker.

Bading av hunder med mellomlang pels

Hunder med mellomlang pels skal ikke bades ofte da det kan tørke ut pelsen. Oftest holder det å skylle hunden i rent vann. Dersom hunden har fått møkk og skitt i pelsen som ikke går bort med vann, kan den bades med en mild sjampo. Tørk hunden med håndklær og sørg for at den oppholder seg i et varmt rom til den er helt tørr.

Nyttig å vite

Hvis hunden er veldig mye i vann og søle kan den etter hvert få eksem.

                     Aktiv hund

Hunder elsker at det skjer noe og de kan lære nye ting hele livet. Sett i gang aktiviteter med hunden som gjør at du selv blir aktivisert og samtidig markerer for hunden at du er en sterk flokkleder som tar initiativ.


Kløv

Når hunden er to år er den fysisk fullvoksen og kan bære kløv. Om sommeren når det er båndtvang, er dette en fin aktivitet som får hunden til å føle at den bidrar med noe sammen med flokken samtidig som det er nyttig bæring på tur. Husk at hunden kan plutselig finne på å legge seg i vannet slik at bagasjen bør tåle vann eller være pakket vanntett.

Pass på å ikke overdrive vekten i starten. Hunden kan bære omtrent halvparten av sin egen vekt og det er viktig at kløven passer til hunden. Stram brystremmen men ikke mer enn at du får en finger lett innunder. Se etter detaljer som mange lommer, solid trekkring og gode sømmer.

Snørekjøring på ski
Fra ett års alder kan hunden brukes til snørekjøring på ski. Dette er virkelig fin trim for både hund og eier. Legg inn litt tid til øvelse og tilvenning til sele. Du må ha en sele som passer til hundens kropp og som fordeler trekket over hele hundekroppen. Elastisk tau får du i flere lengder. Du må også ha et justerbart belte med hurtigkrok foran. Den gjør det mulig å slippe opp tauet brått hvis du og hunden kommer på hver deres side av et tre eller en annen skiløper. Noen slike belter har en veske bak på ryggen til litt mat og drikke til dere begge.

Har du en litt stor hund vil du få merkbart større fart i stigningene med en trekkvillig hund og turene kan bli en god del lenger enn før. Dette er moro for både hund og eier. Forsøk å unngå løyper med mye trafikk. Mange konfliktsituasjoner kan oppstå  og ikke alle er like glad i hunder som deg. Det hjelper å lære hunden høyre og venstre. Bruk for eksempel et pulkdrag og styr hunden til høyre i det du kommanderer "høyre". Gi ros og godbit når den gjør riktig og snart går hunden til høyre og venstre på din kommando.

Sykle med hund
I båndtvangstiden, som er fra 1. april til 20. august over hele landet, er sykling fin trim for hunden. Vi anbefaler å montere "Springer" på sykkelen både av sikkerhetsmessige årsaker og for mye bedre komfort for deg. Fjæringssystemet absorberer nesten ethvert utras fra hunden slik at det knapt merkes på syklingen. Sykle på grusvei, eller enda bedre, på stier i terrenget. Det gir fin trim samtidig som det herder potene. Følg med på om hunden begynner å slikke potene eller halte. Pass på ved varm asfalt - dette er ikke bra for potene og kan medføre større skader som tar lang tid å hele.

Agility
Agility er en spennende hundesport som drives over hele landet. Sporten går ut på å få hunden gjennom hindrene i løypa etter et bestemt regelverk. Det kreves en del grunntrening både for hund og eier før dere kan delta i konkurranser. Husk at det er noe du og hunden gjør i lag og noe begge har glede av. Agility er noe for folk i alle aldere som ønsker å ha hund til noe mer enn en sofahund. Du får kontakt med miljøet på
Norsk Kennel Klub sine hjemmesider .


Jakt

Jakthunder elsker jakten slik eierne også gjør. En stor del av året er det ikke jakt og da kan både hund og eier aktivere seg selv og hverandre med trening på apport i vann og på land, sporing og jaktdressur.

Mange hundeklubber arrangerer aktiviteter og turer for medlemmene. Det er sosialt og nyttig samvær med andre hvor erfaringer og tanker utveksles. Finn en hundeklubb i ditt nærområde eller kontakt Norsk Kennel Klubb for nærmere opplysninger.
       
       Morsomme uteleker med hundenGjør lufteturene morsomme ved å gå høsten aktiv i møte. Det styrker helsen, humøret og forholdet mellom deg og hunden. Naturen har mye å by på når det gjelder aktivering. Kun fantasien setter grenser.

Finn godbitene


• Benytt felte trær, hule trær, hauger med grener, større steiner, visne blader, bratte skrenter, skoglekeplasser osv. til å gjemme godbiter som hunden så skal finne.
• På stranden kan du grave godbiter ned i sandet eller sprede dem i områder med steiner.
• Putt godbitene i en beholder og la hunden søke.

Lag balanseøvelser

• Lær hunden å balansere på benker og bord, trestammer, steiner, lekeapparater, broer og hva du ellers kan finne på.
• Hunden din kan også lære å stå på større stein, ting som vipper, stoler, hoppeballer osv.
• Utvid med å trene f.eks. stå, sitt, dekk på forskjellige ting i forskjellige høyder.
• Gå på badebrygge og lignende.

Løp over og kravl under

• Løp over stammer, benker, stein, lekeapparater på lekeplasser osv.
• Lær hunden kommandoen ”under”. La den kravle under benker, bord, grener osv.

Lek gjemsel

• Hvis dere er flere på turen, kan dere skiftes om å gjemme dere for hunden. HUSK å belønne den når den finner dere.
• Hvis du går tur alene, kan du ”bli borte” når hunden ikke er oppmerksom på deg. Du kan forsvinne mellom trær eller i høy beplantning.


             
                Lek og aktivitetFysisk trening er selvfølgelig viktig for hunden. Det hjelper den med å bli sterk, smidig og i god form. Men den har like mye bruk for lek og mental trening for å trives og bli et sterkt individ. Og når den er en liten valp, er det spesielt viktig at den først og fremst lærer å oppføre seg i sine omgivelser og blant mennesker.

Aktiverende leker

Valper elsker å leke. Men ikke gi valpen kun pipedyr av plast. Velg leker som aktiverer og styrker sansene og medfødte instinkter. Leker hvor man kan gjemme godbiter eller tørrfôr, som valpen må være aktiv for å finne, er en god idé. De er laget av materialer som tåler å bites i og kastes rundt med. Og de er mye morsommere for valpen, fordi den ikke bare leker, men også aktiveres mentalt når den skal snuse seg frem til godbitene.

Leker i hardt og elastisk materiale er det beste for valpen. De går ikke i stykker selv om den setter tennene i leken. Men hold øye med valpen når den holder på med en leke.

Gjem fôr i leken

Et godt eksempel på aktiverende leker er en ”Buster Cube”, som er en stor og hul terning som du kan plassere fôr i. Men du kan også selv lage leker, ved f.eks. å bruke en tennisball med hull i, som så fylles med godbiter. Eller papprøret fra toalettrullen, hvor du legger fôr i og klemmer endene sammen.

Som en tommelfingerregel er det en god idé å ikke velge leker som er laget i tynn gummi eller tynn plastikk. Slike leker kan ganske enkelt ikke tåle voldsom behandling, spesielt ikke hvis du har en stor hund. Og dessuten bør du unngå alt som kan flåes eller slukes.

                    Grunndressur av hund

Hunden er fra naturen et flokkdyr og oppfatter seg selv som individ i en flokk som består av den selv og de andre familiemedlemmene. Familien er nå 'flokken' og du må være lederen - øverst på rangstigen og hunden skal være helt nederst.


Det å skaffe seg hund er enkelt. Det å leve et harmonisk samliv med den er vanskeligere, men du lykkes hvis du kjenner grunnregler for hundedressur. Det handler egentlig om en eneste ting: At du oppfattes som en god og ubestridt flokkleder som hunden din har full tillit til og ser opp til med stor beundring.

For å oppnå lederposisjonen må du gjøre deg fortjent til det. I tidligere tider ble vi lært at hunder skulle utsettes for filleristing, harde rykk i halsbåndet eller kasting av bikkja i bakken når den ikke oppførte seg som vi ønsket. Nyere forskning på hundeadferd, har gitt oss ny kunnskap:

Positiv forsterkning, hvor vi belønner ønsket adferd, har gjennom forskning og erfaring vist seg langt mer formålstjenlig. Gjennom målbevisst trening belønner vi hunden når den oppfører seg slik vi ønsker, istedet for å korrigere for det den gjør feil.

Belønning den første tiden, kan være små godbiter som du får kjøpt i alle dyrebutikker. De er tørre og renslige, men du kan også klippe opp en kyllingpølse eller andre ting hunden din er glad i.  Ha alltid noen biter med deg når du går lufteturer og sett av noen minutter hver gang til trening.

 • Husk alltid at positiv forsterkning av ønsket adferd er den beste opplæring. Noen ganger vil hunden ikke bøye av og du må gi en irettesettelse. Da er det tilstrekkelig med et bestemt NEI og kanskje et klyp i øret. Det er stor forskjell på individer her og du må kjenne på hvor mye din hund trenger av irettesettelser.
 • vær særlig klar over at slag er helt ukjent som straff i hundens verden. Den skjønner rett og slett ikke hva som skjer.
 • gjennom mange detaljer og små tegn skal du være en ubestridt autoritet som setter klare grenser, men du er også den som setter i gang og avslutter aktiviteter og lek. Slik er flokkledere.
Min hund hører ikke på meg!

Teori er vel og bra, tenker du kanskje, men min hund hører jo ikke på meg. Da har du mest sannsylig over tid kommet over i et mer konfliktfylt samliv med hunden og trenger å markere lederskap og tillitsforhold på nytt.

Under gjengir vi noen gode eksempler på hvordan du skal straffe en hund. De er hentet fra Nordenstams hundeskole sin nettside.

 • Dersom du føler at det skal mer lut til, er du sannsynligvis på kollisjonskurs med hunden din i flere sammenheng, og bør bygge opp et lederskaps-og tillitsforhold for å oppnå respekt. Det får du til ved alltid å sørge for at det du sier skal gjøres, med andre ord konsekvens. Det betyr at du aldri må gi hunden en beskjed eller kommando du i øyeblikket ikke har muligheten til å følge opp.
 • Men det betyr også at hunden må kjenne betydningen av de kommandoene du gir den, og at den har blitt gitt muligheten til å lære. Videre at hunden kjenner deg som en den er trygg sammen med og som den stoler på.
 • Det er bemerkelsesverdig hvor god tillit man kan bygge opp mellom seg og hunden ved en skogstur over noen dager. Bare du og hunden med fiskestang og telt. I ukjente miljøer skapes en binding som du ikke vil kunne oppnå i områder hvor hunden er kjent fra tidligere. Her er det ingen andre forstyrrelser en den naturlige fauna. Her er det du som bestemmer retning og vei. Her er det du som bestemmer om hunden skal sove i, eller utenfor teltet. Eller begge deler. Her er det du som målbevisst bygger bålplassen og tilbereder mat. Her er det du som hele tiden avgjør om hunden skal gå i bånd eller slippes fri, eller litt av begge delene osv. Og hunden følger "helten sin" med øynene. Den vurderer og lagrer opplysninger om den tryggheten og selvsikkerheten du omgir deg, og som du gir den. Oppfører du deg selvsikkert og naturlig vil en slik ukestur skape et helt nytt utgangspunkt for et nytt dressurkurs, som på sin side vil forsterke respekt og tillit.
 • En forutsetning for at straff skal bli riktig forstått er at den som mottar straffen har et respektfullt og trygt forhold, fylt av tillit, til den som korrigerer.

Dressur av valp

Det finnes et utall bøker om hundeoppdragelse i handelen. Bruk oppdretteren som "hjelpesentral" den første tiden og spør om anbefalt litteratur eller søk på nettet. Vær klar over at det finnes ulike metoder og kulturer innen hundedressur og ofte kan du møte "verdensmestre" med svært monogam tro på sin egen metode. Finn fram til litteratur eller helst en hundeskole som du får tilitt til. Stol  deretter på deg selv og sett iang.

Her skal vi gi noen enkle råd om innkalling, renslighet og sitt, som er lette å få til og som mest skal bidra til å forstå hvordan valper læres ønsket adferd.

 • Tren på innkalling med belønning. Bestem deg for et signal for innkalling som kan være plystring eller fløyte. Gi signalet når valpen er hos deg og gi den en godbit i det den lurer på hva denne lyden er. Øk avstanden og la hunden forbinde lyden med godbiten og noe som er hyggelig. Etter hvert dropper du godbiten og gir i stedet mye ros og klapp. Gå tilbake til godbit av og til for å forsterke ønsket reaksjon. La dette med å komme til deg når den hører den faste lyden, være forbundet med en hyggelig opplevelse. Den skal derfor ikke "fanges inn" hver gang du kaller på den. Legger du opp til en lystbetont oppdragelse vil den også lære fortere.
 • Lær deg å kommunisere med valpen. Bestem deg for "fy", "nei" eller en annen lyd når du er misfornøyd og for eksempel "fint" med lys og vennlig stemme når valpen gjør som den skal. Når hele familien har blitt enige om disse signalene må dere være konsekvente og valpen vil snart forstå. Eksempel: Hver gang valpen gjør fra seg inne sier du "NEI" og bærer den ut og sier "fint" når dere er ute og den gjør fra seg. Med dette straffer du ikke det å gjøre fra seg men bare stedet det gjøres på. Bruk i det hele tatt stemmen og tonefallet i oppdragelsen. Du vil etter hvert se at den forstår, og kontakten dere får ved en slik oppdragelse vil gi både deg og hunden verdier for livet.
 • Det å lære valpen "sitt" kan du gjøre på følgende måte: Å sitte er en naturlig stilling halvt i hvile for hunden. Hver gang du ser at den setter seg på eget initiativ sier du "sitt". Når hvalpen står, hold en godbit i hånden og la hvalpen snuse på den. Løft den opp over hodet dens og bakover og hunden vil sette seg. Idet rumpa går i gulvet sier du "sitt". Det går ikke lang tid før hvalpen forstår hva sitt er og setter seg på din kommando. Bruk gjerne godbit som belønning i starten og ved behov for forsterkning.

Slik blir du flokkleder

Får du god kontakt med hunden din, vil du oppdage tusen små nyanser i kroppspråket dens. Når den vil underkaste seg, og akseptere deg som den store beundringsverdige sjef, kan den for eksempel legge ørene bakover, sette seg og slikke seg rundt munnen, senke halen, snu hodet til siden eller se vekk. Disse signalene vil du lære deg etter hvert og når hunden viser konfliktdempende adferd, skal også du dempe deg slik en lederhund ville gjort.

Få øyekontakt og hundens oppmerksomhet før du gir den en kommando og vær konsekvent i alt du gjør.

Utallige situasjoner fra dagliglivet kan brukes til å markere din posisjon som ubestridt leder. Her er noen eksempler:

 • La hunden sitte mens du serverer den mat og ikke tillat at den stuper over matfatet før du sier "ja", "værsågod" eller ditt faste tillatelsesord. Det motsatte har jeg opplevd når mannen i huset må holde en bjeffende hund mens kona skyver maten fram med langkosten og skynder seg bort
 • La hunden sitte og ta øyenkontakt før den får løpe løs, hoppe inn i bilen eller gå ut/inn av døren
 • Skal dere passere et smalt hinder eller lignende, la aldri hunden slippe til foran deg - sjefen først selvfølgelig. Hunden går bak idet du sier "gå bak".
 • Når hvalpen trekker i båndet stanser du og du lar den gå framover bare når den ikke trekker i båndet. Er du konsekvent på dette får du også mindre problemer på tur i fremtiden.

Bruk fantasien til å finne flere situasjoner der du kan markere lederskapet. Det er både spennende og morsomt for både hund og menneske. Den kjente svenske hundeføreren, Geir Nordenstam, beskrev denne metoden i boken "Du er sjefen": uriner på et tre i skogen og skrap støvlene dine på skogbunnen ved siden av. Nå oppfører du deg virkelig som flokklederen som markerer skikkelig. Denne varianten er nok mest egnet for mannlige hundeeiere som har hannhunder selvom også tisper har markeringsbehov.

Lederskap er å være konsekvent og gi signaler som hunden kan forstå og stole på.

Har du dette som utgangspunkt, har du skaffet deg et godt grunnlag for å bli en god hundeeier. Vi vil anbefale å gå på dressurkurs med valpen når den er rundt fire måneder og grunnleggende dressurkurs fra ca åtte måneder. Ikke bare lærer du mer om riktig dressur og innlæring, du får også kontakt med andre i samme situasjon som går med samme spørsmål som deg.