Åtte druer kan ta livet av hunden din...


Noen hunder spiser absolutt alt, men helt vanlig mat kan faktisk gjøre skade på vofsen. Her er de seks verstingene!

Alle som har hatt hund vet at den kan finne på å spise de merkeligste saker og ting. Det finnes flere tilfeller der fiskesnører, kongler, spiker og diamanter har funnet veien ned i magen på en hund som har ventet på middag. Men pass på, en del matvarer som er helt harmløse for mennesker kan faktisk gjøre skikkelig skade på hunden din.

Dittdyr har snakket med veterinær Dag Wilhelmsen, som bekrefter noen matmyter og kommer med gode tips.

Druer og rosiner

En ubevoktet skål med druer kan være veldig farlig for hunden din. Noen hunder kan få nyresvikt, med dødelig utgang.

- Dette ble ikke skikkelig klart før på 90- tallet, men det viser seg at så lite som 2,8 gram druer per kilo hund kan være farlig. Det betyr at 8 druer faktisk kan ta livet av hunden din, advarer veterinæren.

Man vet heller ikke hvorfor den akutte nyresvikten oppstår, og det er ikke alle hunder som reagerer på druer.

- Det er helt forskjellig, helt ned på individnivå innenfor samme rase, forklarer eksperten.

Sjokolade

Mange hundeiere har etter hvert lært seg dette, men det er ingen grunn til ikke å gjenta et godt råd. Sjokolade stimulerer nemlig nervesystemet og hjertet slik at det kan gå helt over styr for hunden.

En overdose av sjokolade kan føre til oppkast, diaré, tørste, rastløshet og opphisselse, men kan få også mer alvorlige følger.

- Økt og uregelmessig hjerterytme, økt kroppstemperatur, skjelvinger, anfall, til og med koma, ramser Wilhelmsen opp.

- Jeg vil også advare mot kakaobark, det inneholder det samme skadelige stoffet, nemlig teobromin.

Gjærdeig

Også tunge gjærdeiger kan være problematiske for hunden.

- Det får vi ofte problemer med rundt juletider ja, bekrefter veterinæren. - Hundene får i seg en del deig, og blir rett og slett fulle. Symptomene er som med mennesker, gi dem nok vann og la dem sove ut!

Makadamianøtter

Disse nøttene finnes i mange populære nøtteblandinger, men kan altså vise seg å være riktig så farlige for hunden din.
- Riktig, disse er farlige for hunder, men de har faktisk påvirkning på sentralnervesystemet. De blir svake på bakparten med ustø gange, skjelvinger og oppkast. De kommer seg gjerne etter 48 timer.

Man må altså passe ekstra godt på at ikke hunden når nøtteskåla. Det skal ikke mer enn en nøtt til per kilo hund før problemene starter.

Xylitol

Dette er søtstoffer som brukes i en del sukkerfrie tyggegummier. Hvis hunden skulle få tak i en pakke eller to kan den faktisk få leverskader.

- Der ser vi symptomene raskt ja. Blodsukkeret faller hurtig og hunden får oppkast og krampe. Så lite som 0,5 gram xylitol per kilo hund kan skade leveren.

Løk

Hunden blir nok glad for middagsrester i stedet for tørrfôr til middag. Her må man passe på, hunder er veldig vare for løk.

- Hundene får oppkast, misfarget urin, høy puls, og anemi av løk og hvitløk. Anemi er at de røde blodlegemene går i stykker, og får derfor ikke gjort jobben sin, som er å frakte oksygen til cellene i kroppen.

Tips til slutt

Noe av problemet er jo at hundene har stor appetitt, en skål på bordet tømmes effektivt av Fido i et ubevoktet øyeblikk.

Man må følge med ja, å passe på hva man har framme i hundehøyde. Ellers et annet tips, nemlig pass på frostvæsken på vinteren.

Hunder liker nemlig smaken, den er tilsatt søtningsstoffer.

- Frostvæske er tilsatt etylenglykol, som fører til oppkast og dehydrering. Ofte blir også hunden bedre, før den blir dårligere igjen, vær obs på det, råder Dag Wilhelmsen.

Han anbefaler hundeeiere å skru korken godt igjen, å sette flaska et sted hunden ikke når den.

 

Hunder kan dø i varme biler...

Hunder som etterlates i bilen i solsteiken kan fort bli overopphetet og risikere å dø av mangel på luft og vann.


Med varmere vær, blir det stadig farligere å være hund i bil.

Å bli etterlatt i bilen i varmen kan bety døden for den firbeinte. Selv om kjøretøyet står i skyggen og vinduene er på gløtt, kan temperaturen i bilen bli så høy at hunden kan ta alvorlig skade og i verste fall dø.

Unngå derfor i det lengste å la hunden bli sittende igjen alene!

 

Dersom hunden må være i bilen en stund, bør du parkere i skyggen og forsikre deg om at hunden får luft.

En batteridrevet vifte kan være en god løsning.
Sjekk også med jevne mellomrom hvordan det går med hunden.

 

Heteslag
 

Overoppheting og heteslag skjer når hunden er på et varmt sted og drikker for lite eller anstrenger seg i varmen.

 

Typiske symptomer er:
 

  • Svimmelhet
  • Forvirring
  • Besvimelse
  • Bevisstløshet
  • Kramper

Ved milde tilfeller bør hunden nedkjøles forsiktig med lunkent vann.

Er vannet for kaldt, går nedkjølingen for fort. Kontakt veterinær for å være på den sikre siden.
Er hunden svært overopphetet, kan situasjonen være livstruende og hunden må behandles av veterinær så fort som mulig.

Hund i bil om sommeren

Skal du bare på butikken en tur eller en kort tur vekk i sommersola. Så kan det være lurt å la hunden heller være hjemme. Overoppheting av hunden i bilen kan være farlig.

Sommeren nærmer seg og det kan bli varmt og sol. Mange har med seg hunden sin i bilen om sommeren, og det er flott. Men hva skjer med hunden når den står i bilen aleine når du er inne for å handle i sola? Hunden kan bli overopphetet og det kan være svært skadelig for hunden. Derfor kan det være en fordel å vite litt hva du skal gjøre om hunden din skulle bli overopphetet. Eller om du ser en hund som er innestengt i en bil i sommervarmen. En skal melde fra til politiet hvis du ser en hund i en bil som står i sola. Om ikke politiet har kapasitet til å få ut hunden, kan du få hunden ut på egenhånd, som for eksempel å knuse et vindu. Men det er her veldig viktig at du bruker fornuften. Kanskje prøv å finn eieren først, den kan kanskje være rett i nærheten.
For å kunne se hva temperaturen i bilen er så kan en se litt på denne tabellen:

Tid       
Ute temp.  
Skygge/sol    
Temp. i bil
08:30  14 grader
 Skygge  19 grader
09:30  18 grader
 Skygge  38 grader
10:30
 20 grader  Blandet  47 grader
11:30
 20 grader
 Sol  58 grader
12:30
 23 grader
 Sol  62 grader
13_30
 22 grader
 Sol
 85 grader

 

Heteslag (overoppheting):

Ved alvorlig overoppheting kan det bli skader på hjernevev, hjerter og nyrer. Tap av væske pga pesing vil medføre fortykning av blod, nedsatt sirkulasjon og fare for blodpropper. Ved overoppheting vil hunden utvikle sjokksymptomer fordi den ikke klarer å kvitte seg med varmen. En hund som ikke reagerer, og som har sluttet å pese pga overoppheting er kritisk dårlig. Nedkjøling må påbegynnes snarest. Dusj hunden med hageslange eller legg hele hunden i et kar med temperert vann, hold hodet over vannet. Det er viktig å rette dusjen mot buken og ikke ryggen hos hunder med tykk kraftig pels. Alvorlige heteslag skal behandles av dyrlege.

 

Noen huskeregler:

  • Forlat aldri hunden i en avstengt bil.
  • Husk at solen flytter seg. Bilen du forlot kan raskt komme til å stå i solen.
  • Temperaturen inne i bilen blir raskt høy, og kan medføre heteslag og død for hunden din.
  • La hunden heller være hjemme. Det blir varmt selv med gjennomtrekk og vinduer åpne.

Sikring av kjæledyr i bil...


Vi er alltid veldig påpasselige med å sikre barn og voksne med bilbelte, barnestoler etc. når vi er ute og kjører bil. Men hva med kjæledyret? I Norge finnes det ingen regler på hvordan man skal sikre kjæledyret i bilen.

Trygg Trafikk anbefaler imidlertid å frakte alle dyr i bur. Løse bur må også festes på en måte som gjør at de står fast;

”I dag finnes det ingen regler eller hjemler for hvordan dyr skal fraktes i bil, men det er ikke lurt å ha en hund løs. Et dyr på 25 kg blir veldig tung i en kollisjon, en hund i et festet bur kommer i hvert fall ikke flyvende gjennom bilen, forklarer Audun Bergrud, teknisk konsulent hos Norges Automobil-Forbund (NAF).” (kilde: www.tryggtrafikk.no )

Når det gjelder hunder kan man også bruke sikkerhetsseler som festes til bilens allerede eksisterende sikkerhetsbelter. Katt og andre smådyr bør oppbevares i bur som med fordel kan settes fast.


Å sykle med hund er god mosjon...
 

Å sykle med hunden er fin mosjon for to og firbente nå i sommerhalvåret, men det er viktig å ikke overdrive denne form for trening.

Underlag, temperatur og fart er tre viktige momenter man må vurdere skal slik aktivitet bli gagnlig for den firbente. Temperatur bør ikke overstige 12-15 grader skal man trene med sykkel. Noen hunder tåler varme bedre enn andre, vær imidlertid nøye med å ta drikkepauser dersom du merker at hunden peser ualminnelig mye.

Hold riktig tempo

Farten bør ikke overstige travtempo. Sykler man så fort at hunden må galoppere, vil dette lett kunne føre til poteskader, eventuelt andre skader på skjelett/muskulatur/sener. Dette gjelder særlig på underlag av asfalt eller harde grusveier. 

Det ideelle underlag er litt myke skogsveier/stier, men utvises det forsiktighet bl.a. med hensyn til fart og lengde på turen, kan man godt også sykle på asfalt og grusveier. 
 
Lengden på turen

Overdriv ikke lengden på turene, spesielt ikke når det er varmt og når underlaget er asfalt. Dette er ingen kondisjonstrening i tradisjonell forstand, men belastningen er såpass at hunden får mer trening enn om man går med den i bånd. 30 – 45 minutters turer er mer enn nok, i alle fall i første omgang, og husk drikkepauser! Med utrente hunder bør man ikke sykle mer enn noen få minutter i starten.

Ikke start tilvenningen med å løpe/sykle på sterkt trafikkerte veier, start heller i det små under rolige forhold. Normalt lærer hunden fort hvordan dette skal foregå, men det krever full oppmerksomhet fra oss som syklister når vi sykler med hund på denne måten. Småfugl, katter og andre bikkjer er forstyrrende elementer som kan møte oss på vår vei, og som kan gi oss noen utfordringer.

Utstyr til turen

Utstyret er viktig når man skal ut å sykle med hunden. Man bør bruke både sporsele/sykkelsele og sykkelkobling (springer). Dette øker velværet og sikkerheten for både hund og syklist.

En hundegård gir hunden rom for aktivitet...  


Hunder er nysgjerrige, og elsker å være i aktivitet. Uteaktiviteter gjør hunden godt, dette bidrar til å gjøre den mer rolig og avbalansert når den kommer inn. En god og rommelig hundegård gir hunden gode aktivitetsmuligheter.

Utendørs kan hunder leke, kjenne lukter og få fritt utløp for sin glede og energi. Dessverre er det ikke alltid tiden strekker til, og vi får ikke vært ute sammen med hunden, like mye som vi ønsker.  Da kan en hundegård være løsningen.

Hundegård som supplement til lufteturer

I hundegårder får hunden store bevegelsesfrihet, og den kan også leke og løpe, eller bare ligge rolig å slappe av, samtidig som den følger med på alt som skjer i nabolaget. En hundegård kan aldri erstatte turene, men kan være et godt tillegg for at hunden skal få vært mest mulig ute og i aktivitet.

I hundegården er hunden også trygg, der kan den ikke bli angrepet av andre hunder, slått av barn/voksne eller henge seg fast med bandet...
Den bør også ha et hundehus, slik at den kan ligge tørt når det regne eller ligge i skyggen når det er sol og varmt... Husk vannskål...
Anbefaler at alle hunder får stå i en stor hundegård når eierne ikke er hjemme...