Noen viktige linker, når uhellet er ute... 

Førstehjelp for hund
http://www.akita.no/SU/Foerstehjelp%20for%20hund.pdf


Førstehjelp til hund både hjemme og langt til fjelds
http://www.efhk.no/Forstehjelp.pdf  

Førstehjelp for hunder!

Førstehjelp består i å lindre smerte og å avverge videre skade inntil hunden kan komme under kyndig behandling. Minutter kan være avgjørende ved akutte skader. 
Vi håper at disse avsnittene vil kunne forberede deg på situasjoner som krever øyeblikkelig handling, slik at du kanskje en dag kan være med på å redde en hunds liv.

Her er eksempler på forskjellige situasjoner din hund kan havne i , og hva du bør gjøre hvis disse situasjonene skulle oppstå.

  • Håndtering av skadet hund
  • Frakt av skadet hund
  • Brudd
  • Forbrenninger
  • Indre blødninger
  • Kvelning
  • Pulsåreblødning
  • Sjokk

Førstehjelp for hunder - håndtering av skadet hund!

En skadet hund er ofte det samme som en redd og uberegnelig hund. Fordi hunden har smerter, vil den ofte prøve å forsvare seg selv ved å bite fra seg, uansett om du er eier og ellers har et svært godt forhold til hunden. Man bør derfor opptre rolig, og nærme seg den med langsomme bevegelser. Snakk til den med rolig, vennlig stemme.
 Følg hele tiden med på hundens kroppspråk, og prøv å unngå å bli anspent selv. Det vil hunden merke med en gang. Bøy deg ikke over hunden, men sett deg på huk ved siden av den, slik at din høyde blir mer lik hundens høyde.

Dersom hunden virker etter forholdende rolig og tillitsfull, kan du forsøke å stryke den forsiktig under haken. Får du lov til dette, kan du klappe den på hodet. Du bør likevel fiksere hodet ( se under) når du skal undersøke skadestedet, da dette kan være smertefullt og føre til angstbiting.

Dersom hunden har et skremt blikk med store pupiller, eller den trekker opp leppene og kanskje til og med knurrer til deg, så ikke forsøk og klappe den. Ta på deg hansker hvis du har det tilgjengelig.

Fiksering av hodet
Tre en løkke rundt halsen på hunden. Bruk det du har tilgjengelig - tau, slips, belte e.l. Dersom du er alene bør du binde den frie enden av tauet fast til noe som står fast, f. eks en gjerdestolpe eller liknende. Stram remmen slik at hundens hode blir fiksert i størst mulig grad, men pass på at remmen ikke er for stram rundt hundens hals slik at den ikke får puste.

Deretter bør du ta på et snutebånd. Her kan du også bruke et slips eller hva du måtte ha for hånden. Lag en løkke på tauet og tre denne på hundens snute. Knyt deretter tauet med en enkel knute under hundens hake før du knyter endene i en sløyfe bak hundens ører.

Det letteste for videre håndtering er å få hunden opp på et bord, dersom den ikke er alt for stor. Du løfter da hunden ved å legge en arm rundt halsen på hunden og den andre armen under  hundens buk. Pass hele tiden på at hunden får puste normalt.

Å legge hunden på siden
Stå eller knel ned på siden av hunden så du har hundens hode til høyre. Bøy deg over hunden og ta tak i det forbeinet som er nærmest kroppen din med høyre hånd. Med venstre hånd tar du tak i tilsvarende bakbein. Dra hundens ben vekk fra kroppen din, så hunden sklir ned på siden. Legg din høyre albue på hundens nakke slik at den ikke kan løfte hodet, og den venstre albuen på hundens bakkropp. Nå kan din medhjelper begynne behandlingen mens du holder. Pass hele tiden på å ikke legge for mye tyngde på hunden slik at den får problemer med å puste.

Å holde hunden i sittende stilling
Legg en arm rundt halsen på hunden, så halsen hviler i din armkrok. Pass på at hunden puster normalt. Den andre armen fører du over hundens rygg og under buken. Legg kroppstyngden din på hundens buk slik at den setter seg.

Å holde hunden i stående stilling
Legg en arm rund hundens hals, slik som beskrevet ovenfor.  Den andre armen holdes under buken, samtidig som du støtter hunden mot kroppen din.

Til slutt
Det er alltid mye lettere å behandle en hund som er vant til å bli håndtert. Du bør derfor begynne å trene hunden din på slik håndtering fra den er valp. Tren den på å ligge stille på et bord, ta på labbene, lukk opp munnen, ta temperaturen med termometer i endetarmen, og vend den til å bli holdt fast slik som beskrevet over. Men husk at som med all trening gjelder det å få hunden til å synes dette er gøy!! Belønn den rikelig når den gjør det  riktig, og ikke kjeft hvis den gjør det feil til å begynne med.

Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin

 

Førstehjelp for hunder - frakt av skadet hund!

Hvis det er mulig å løfte hunden
Generelt bør man unngå å ta tak i skadestedet når hunden skal løftes opp. Støtt opp hunden så godt som mulig, og bær den inntill kroppen. Dette er lettere å få til i en akutt situasjon dersom hunden er vant med å bli løftet opp. Du bør derfor trene på dette fra hunden er liten, men ikke overdriv. Da oppnår du kanskje at hunden forbinder det å bli løftet med noe negativt, og det vil bli enda vanskeligere å håndtere den i en akutt situasjon.

Dersom det er snakk om en liten hund, er det letteste å ta tak i  halsbåndet med den ene hånden, og deretter føre den andre hånden over hundens rygg og under kroppen. Løft med begge armer samtidig, og la hunden hvile mot din egen kropp.

Dersom hunden er stor, vil det være ubehagelig å bli løftet slik som beskrevet ovenfor. Legg i stedet en arm rundt hundens hals, og hold under buken med den andre armen. Løfte med begge armer samtidig.

Dersom det er snakk om en meget stor hund, kan du i stedet for å legge armen under magen på hunden, ta et tak rundt hundens bakpart. Den andre armen legger du rundt hundens hals. I det du løfter  presser du armene noe mot hverandre. Bær hunden inntil kroppen.

Hva gjør jeg hvis hunden trenger en båre?
For små hunder kan det være nok med et pledd. Plasser en hånd under hundens bryst, og den andre under bakparten. Løft hunden forsiktig og legg den varsomt ned på pleddet. Nå kan du sammen med en medhjelper bære pleddet utspent som et brannseil.

For store hunder er det enklest å bruke en flat fjel som kan hjelpe deg å støtte opp hunden mens du bærer. Avhengig av hundens størrelse kan du bruke et strykebrett, en dør, en hylle eller liknende. Legg to eller tre remser av stoff eller tau under fjelen med et visst mellomrom imellom før hunden legges oppå. Bind fast hunden til fjelen med disse tauene før du forsøker å løfte den opp sammen med en medhjelper.

Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin

Førstehjelp for hunder - brudd!

 

Beinbrudd
Symptomer på beinbrudd er at beinet har en unormal form eller beinet henger slapt ned, og hunden støtter ikke på beinet. Som regel vil man kunne se hevelse og hunden vil være berøringsøm på bruddstedet.

Dersom du misstenker beinbrudd, bør hunden hildes i ro. Undersøk det aktuelle beinet, og se etter om bruddet er åpent (om bruddendene stikker i gjennom huden). 

Hvis det er snakk om et åpent brudd bør du rense bruddstedet med 3% vannstoffhyperoksydoppløsning i såret. ( Fåes kjøpt på apotek) Dekk deretter såret med en steril kompress, et stykke rent tøy eller et sanitetsbind. Ikke forsøk å spjelke benet når det er snakk om et åpent brudd. La beinet hvile på et rent håndkle og kjør til dyrlegen med en gang.

Hvis det ikke er snakk om et åpent brudd kan du forsøke å spjelke beinet dersom det ikke har en svært unormal stilling, eller du ser at spjelkingen medfører store smerter for hunden. 

Til å spjelke kan du bruke det du har for hånden - pinner, aviser, magasiner eller stiv kartong. Hensikten med spjelkingen er å gjøre benet mindre bevegelig, ikke å få bruddendene på plass. Spjelkingen festes ved å surre rundt gasbind eller tøyremser, men pass på at du ikke surrer så stramt at du stopper blodomløpet. Kjør deretter til dyrlegen med en gang.

Dersom beinet er sterkt forvridd, eller hunden synes å ha store smerter, er det beste å la beinet hvile på et håndkle eller liknende, å kjøre til dyrlegen med en gang, uten å forsøke å spjelke beinet.

Ri bbeinsbrudd
Symptomer er uvanlig form på brystkassen og smerter i brystområdet.

Dersom du misstenker ribbeinsbrudd, bør du surre gasbind eller tøyremser rundt hundens brystkasse for å immobilisere området, før du kjører til veterinæren.

Dersom noe av brystveggen buler ut når hunden puster, kan det tyde på skade av brystmuskelen. Hold hunden i ro, og legg ekstra bandasjer rundt skadestedet. Behandling er ellers den samme som ved ribbeinsbrudd.

Brudd på ryggraden
Hold hunden i ro. Er det misstanke om ryggradsbrudd løftes hunden forsiktig opp på en flat fjel uten at ryggen bøyes. Forsøk ikke å spjelke ryggen ! Kjør hunden til veterinær umiddelbart


Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin

Førstehjelp for hunder - forbrenninger!

Forbrenninger av første og annen grad:

Ved forbrenninger av første gradvil pelsen være noe svidd, men ikke brent. Huden er rødlig, og enkelte blemmer kan forekomme. 

Ved forbrenninger av andre grad er pelsen helt svidd av. Det brente området hovner opp, og huden blir tørr og kan få en brunaktig farge.

Dersom hunden din har fått slike forbrenninger bør den holdes i ro, og du bør kjøle ned det forbrente området med en ispose. (legg gjerne denne i et rent håndkle, slik at det ikke blir for kaldt) Dersom du ikke har en ispose tilgjengelig kan du bruke frosne grønnsaker eller andre ting du måtte ha i fryseren. Dersom forbrenningen strekker seg over et større område, bør du dekke til området med en steril bandasje eller et rent håndkle hvis bandasje ikke er tilgjengelig. Ikke bruk bomullsvatt, da denne kan sette seg fast i såret

Kjør hunden til veterinær så fort som mulig.

 

Forbrenninger av tredje grad:

Ved utstrakte forbrenninger kan det oppstå
sjokk . Huden er totalskadet, kan bli helt sort eller det kan oppstå hvite flekker. Hårene detter av. Du bør holde hunden i ro, og dekke til det forbrente området med tørt, rent tøy. Ikke bruk bomullsvatt, da denne kan sette seg fast i såret. Kjør til dyrlegen med en gang!

 

Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin

Førstehjelp for hunder - indre blødninger!

Synlige tegn på at hunden har indre blødninger kan være bleke munnslimhinner, hjertebank og åndenød. Dersom hunden har fått i seg muse- eller rottegift kan det også komme blødninger fra nese eller munn.

Dersom du misstenker indre blødninger, bør du legge hunden på siden. Dersom hunden er bevisstløs bør du legge hodet bakover, og dra tungen forsiktig ut på siden av munnen, slik at de blir fri luftpassasje. Legg puter eller liknende under hundens bakpart så denne blir løftet opp. Det er også viktig å forhindre at hunden taper for mye varme. Legg en flaske med nokså varmt vann mot hundens buk. (Pass på at vannet ikke er så varmt at hunden brenner seg. Hvis du er usikker kan du pakke flasken inn i et håndkle eller liknende) Dekk hunden til med et teppe eller en jakke, og kjør til dyrlegen så fort som mulig.


Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin

Førstehjelp for hunder - kvelning!

Symptomer på kvelning er at tungen er blek eller blåfarget. Hunden tar ofte labben opp til munnen. Den kan bli meget urolig og etter hvert miste bevisstheten.

Dersom det ser ut som om hunden din holder på å bli kvalt, skal du åpne munnen ved å gripe over snuten med den ene hånden. Med tommelen på den ene siden, og fingrene på den andres iden, presser du leppene inn over tennene i overmunnen. Dette vil hindre hunden i å bite sammen.

Dersom du kan se et fremmedlegeme må du forsøke å plukke det ut med fingrene. Dersom det er snakk om benbiter som har kilt seg fast, kan du klippe dem over med en nebbtang eller en klosaks. Hvis du ikke får til å fjerne fremmedlegemet, og hunden er liten, kan du forsøke å holde den opp ned etter bakbena og riste kraftig. Det kan hjelpe om noen samtidig  slår den over ryggen.

Hvis det ikke lykkes å fjerne fremmedlegemet, og hunden er så stor at du ikke kan løfte den, legg den på siden og legg håndflaten rett bak det bakerste ribbeinet. Trykk til kraftig og raskt. Gjenta dette flere ganger dersom ikke fremmedlegemet løsner.

Lykkes det ikke å fjerne fremmedlegemet må du kjøre til dyrlegen med en gang!

Dersom hunden slutter å puste, må du kjenne etter om hjertet fortsatt slår. Dersom du kan kjenne hjerteslag, må du begynne å gi hunden kunstig åndedrett. Hold rundt snuten slik at leppene ligger inntill tennene, og blås luft inn i neseborene i ca 3 sekunder, før du trekker pusten selv. Se etter om brystkassen beveger seg. Hold på med dette i et minutt, og se så etter om hunden begynner å puste ved egen hjelp. Hvis dette ikke er tilfelle må du fortsette å gi kunstig åndedrett.

Hvis du ikke kan kjenne at hjertet slår, må du sette i gang med hjerte/lungerednig:

Hunder under 20 kg:
Legg hunden på ryggen. Knel foran hundens hode, og legg hendene over hundens bryst slik at fingrene griper inn i hverandre. Trykk håndflatene mot brystet og tell til to. Slipp opp i ett sekund. Gjenta 30 ganger i løpet av 30 sekunder. Deretter gir du kunstig åndedrett  (se over). Innblåsningen gjentas 20 ganger i løpet av 60 sekunder. 

Se etter om hunden har begynt å puste ved egen hjelp, og kjenn om hjertet har begynt å slå ved å holde fingrene midt på brystkassen, ca 5 cm bak albuen. Dersom hjertet ikke har begynt å slå, fortsetter hjerte/lungeredningen. Dersom hjertet slår, men hunden ikke puster, gir du kunstig åndedrett.

Hunder over 20 kg:
Legg hunden på siden. Legg flatsiden av den ene hånden mist på brystkassen. trykk ned og tell til to. Slipp opp i ett sekund. Gjenta dette 30 ganger i løpet av 30 sekunder. Deretter gir du kunstig åndedrett som beskrevet ovenfor. Gjenta 20 ganger i løpet av 60 sekunder.

Se etter om hunden har begynt å puste ved egen hjelp, og kjenn om hjertet har begynt å slå ved å holde fingrene midt på brystkassen, ca 5 cm bak albuen. Dersom hjertet ikke har begynt å slå, fortsetter hjerte/lungeredningen. Dersom hjertet slår, men hunden ikke puster, gir du kunstig åndedrett.

 

Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin

Førstehjelp for hunder - pulsåreblødning!

Dersom det spruter støtvis blod fra et sår betyr dette at det har gått hull på en pulsåre. Dette krever øyeblikkelig behandling av veterinær.

Ved en slik blødning kan det være fare for sjokk.  Sjekk om slimhinnene i munnen er bleke, om hjertet slår mye fortere enn normalt og om hunden peser.

Blødning på hodet eller kroppen
Hold hunden i ro. Dekk såret med en kompress, et stykke rent tøy eller et rent håndkle. Legg gjerne en hard gjenstand oppå kompressen, og fest begge deler med bandasje eller en tøyremse, slik at den harde gjenstanden øver et visst trykk på blødningsstedet. Etter at dette er gjort er det om å gjøre å få hunden av gårde til veterinær så raskt som mulig.

Blødning på bein eller hale
Hold hunden i ro. Sett på en bandasje ca 5 cm ovenfor såret. Du kan bruke slips, et belte eller en tøyremse som er ca 3 cm bred, men ikke tau, wire e.l.  Fest deretter en pinne eller en linjal til bandasjen ved hjelp av en knute. Vri pinnen/linjalen rund til blødningen stopper (eller nesten stopper), men ikke strammere enn nødvendig. Pakk det hele inn ved hjelp av bandasjer eller tøy, slik at pinnen/linjalen holdes på plass i riktig posisjon. Dette må aldri gjøres dersom det forekommer blødning på hode, hals eller brystkasse!

Dersom du ikke kan komme til dyrlegen i løpet av svært kort tid, må du løsne trykket fra bandasjen ved å vri pinnen motsatt vei hvert 5-10 minutt. Etter ca 2 minutter kan bandasjen strammes igjen slik at blødningen stoppes på nytt.

NB! Hunden må til veterinær så raskt som mulig!

Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin

Førstehjelp for hunder - Sjokk!

Alle alvorlige skader kan fremkalle sjokk. Er hunden i sjokk, må du ikke kaste bort tiden med å behandle mindre skader eller spjelke beinbrudd.

Symptomer på sjokk er bleke slimhinner i munnen, hjertebank (mer enn 150 slag i minuttet) og åndenød.

Dersom du mistenker at hunden din er i sjokk bør du legge den på siden på et pledd eller en båre. Strekk hodet forover, og dra tungen forsiktig ut av hundens munn slik at luftveiene ikke er blokkert. Legg en pute e.l. under hundens bakkropp så denne blir løftet litt opp.

Er det sår på hunden som blør kraftig, må disse blødningene stoppes. 

Hunden må holdes varm for å kunne opprettholde kroppstemperaturen. Legg en varmeflaske mot buken. (Dersom du ikke har varmeflaske kan du bruke en brusflaske fylt med varmt vann) Varmeflasken bør pakkes inn i et håndkle e.l slik at ikke hunden brenner seg. Legg så et pledd eller annet tøy rundt hunden.

Kjør deretter hunden til dyrlegen med en gang.

Førstehjelp for hunder - Sheldon Rubin


        Førstehjelp for hund og katt


 

Husdyrenes ABC
 

En ulykke hender plutselig og da gjelder det å være forberedt. Nedenfor følger noen holdepunkter som er viktige å tenke på dersom hunden eller katten din skulle bli alvorlig skadet.

Det er ofte vanskelig å gi førstehjelp til et skadet og panikkslagent dyr. Det hjelper dersom dyret er vant til all slags håndtering til hverdags. Det vil da være mer samarbeidsvillig i en akutt situasjon. Det er også viktig å opptre bestemt overfor et dyr i denne situasjonen. Dersom man ”tar kommandoen” vil et dyr ofte finne seg i den mest utrolige behandling. Det er ofte vanskeligere å håndtere katter enn hunder. Kontroller pusting (Air), Blødning og sjokk (Chock) slik det beskrives nedenfor. Gjør det så behagelig som mulig for dyret, og vær svært forsiktig slik at ikke eventuelle brudd og indre skader forverres. Snakk beroligende med dyret. Å bedømme sjansene for å overleve er det bare en veterinær som kan gjøre. Som lekmann kan du bedømme hva slags hjelp dyret trenger og når du ringer veterinær bør du kunne gjøre rede for hva som har skjedd med det. Ofte må dyret tas med til en klinikk umiddelbart og da er det best dersom noen andre ringer veterinæren mens du frakter deg og dyret dit så raskt det lar seg gjøre.

 

A – Air , luftveier
 

Forviss deg om at dyret puster og har frie luftveier; at det ikke har svelget tungen, fremmedlegemer eller lignende.

Dersom dyret ikke puster: Gi kunstig åndedrett!! Hold hånden rundt dyrets snute, dra ut tungen og blås forsiktig inn luft gjennom dyrets nese og munn til du ser at brystkassen hever seg. OBS! Ikke blås kraftig på et lite dyr! Blås inn et par raske åndedrett, fortsett deretter med jevne og regelmessige åndedrett, ca 20 per minutt. Stopp opp med jevne mellomrom for å sjekke om dyret begynner å puste selv. Tenk også for risikoen for å bli smittet fra dyrets munn.

Kontrollere pulsen. Den kjennes lettest over hjertet, på brystkassens nedre venstre side. Dersom du ikke kjenner noen puls; gi hjertemassasje! Legg dyret på siden, press forsiktig sammen brystkassens nedre, bakre del et par ganger, fortsett deretter med to trykk hvert annet sekund.

Påkall hjelp; ring veterinær.

Kontroller puls og pusting igjen, og gjenta ved behov kunstig åndedrett og hjertemassasje om hverandre.

 

B – blødning
 

Kraftige blødninger må stoppes med mottrykk. Bruk det du har tilgjengelig av bomull, gassbind, rene sokker, håndklær eller rene hender/fingre. Kontroller at trykkbandasjen ikke sitter for hardt slik at det stopper blodsirkulasjonen helt i lange perioder.

Hold den skadede kroppsdelen over hjertehøyde. NB! Ikke hold hodet over hjertehøyde da dette kan gi for lavt blodtrykk til hjernen.

Ved en stor blødning som ikke stopper eller dersom dyret virker allment påkjent, må man dra direkte til veterinær.

Forsøk å roe ned dyret og få det til å ligge så rolig som mulig for å minske blødningen.

 

C-sjokk , sjokk
 

Den vanligste situasjonen der man kan komme i kontakt med et dyr i sjokk er ved trafikkulykker. Synlige tegn på sjokk er alt fra apati (likegyldighet, sløvhet), bleke slimhinner i gommene til bevisstløshet.

Hold deg hos det skadede dyret, et hardt skadet dyr vil kunne prøve å komme seg vekk og gjemme seg.

Kontroller pustingen, se A.

Sørg for at dyret får varme, legg et teppe eller en varm genser eller lignende over det. Flytt ikke dyret utenom i nødstilfelle! Det kan være skadet selv om det ikke synes og skaden kan forverres hvis det løftes. Ring veterinær for å få råd om hva du skal gjøre. Forsøk aldri selv å avlive et skadet dyr!

Husk på at et dyr i sjokk lett kan forsøke å bite, så vær forsiktig under håndtering av dyret. Dersom dyret må flyttes (fordi det ligger midt i veien, på togskinner eller lignende) så dra dyret over på et teppe eller noe annet mykt og løft det forsiktig på denne måten.

 

 

Forslag til førstehjelpsskrin
 

- Bandasje/gassbind
- Termometer
- Desinfeksjonsmiddel for sår, feks jodløsning eller klorhexidinløsning.
- Øyeskyllevann eller saltløsning til å skylle øyne og følsomme sår.
- Bomull
-
Kompresser, både sterile og usterile
- Kirurgteip (plasterteip)
- Saks
- Pinsett
- Bomullspinner
- Halskrage


Ikke gjør dette


 

Verken hundens eller kattens lunger er like store som et menneskes. Vær derfor forsiktig slik at ingen indre organer skades alvorlig. Gi aldri hjertemassasje dersom du har mistanke om at det er en skade i brystkassen.

Hunder har større behov for å smake på alt de kommer over enn det katter har. Derfor er det større risiko for at en hund setter noe i halsen enn en katt. Gi aldri en hund bein fra koteletter, fugl, sau, fisk eller farlige lekesaker av annet slag. Dersom noe har satt seg fast i munnen eller svelget til en hund vil den sleve voldsomt, prøve å klø seg i munnen med potene, ha vanskelig for å spise eller ha brekninger. Åpne munnen til hunden og forsøk å ta ut det som har satt seg fast. I vanskelige situasjoner sitter fremmedlegemet lengre ned i spiserøret og da trengs det veterinærhjelp for å få det vekk.