Rasestandar for Silky Terrier

 

Str: Liten
Aktivitetsbehov: Lite/Middels
Pelslengde: Langhåret
Behov for pelsstell: Middels
Allergivennlig: Ja 

Generell omtale: 

Forholdsvis ny rase, oppstod i Australia på 1900-tallet etter krysning av vanlig australsk terrier og noen andre terriervarianter, bla. yorkshireterrier. Den likner yorkshire terrier. 

Aktiv, skarp og våken hund. Har terrierinstinkter og er en ivrig rottehund. Glad i folk og kan være en bra familiehund. Finner seg fint til rette på liten plass, men liker seg best i landlige omgivelser. Krever omhyggelig pelsstell.

Rasestandard: 

Noe lavstilt, lang og kompakt kropp. Middels langt hode med kraftig snuteparti. Små v-formede høyt ansatte ører som bæres stående. Små runde mørke øyne. Halen høyt ansatt, bæres rett, ikke før høyt. 

Høyde= Hannhunder 23 - 26 cm.
              Tisper: litt mindre 
Vekt=     I proporsjon til høyden

Helse:
Silky terrieren står ransjert som nr 3 på verdensbasis over de raser som det er minst vetrinærutgifter på.

 

 

Informasjon

Silky terrieren er en liten, langhåret hund med et typisk terriertemperament. Den er skapt kun som selskapshund, men jaktinstinktene fra forfedrene er ikke utslettet.

Silky terrieren er en ivrig rottejeger om den får sjansen. For øvrig er den en aktiv, våken og morsom familiehund. Den tilhører ikke de mest alminnelige blant terrierrasene.

Om rasen

Silky terrier er en kompakt hund, forholdsvis lavstilt med middels lang kropp og av edel bygning, men med tilstrekkelig substans for å kunne klare å jage og drepe smågnagere. Den skal være utrustet med visse av terrierrasens særtrekk, som skarpsindig våkenhet, aktivitet og sunnhet. Den delte silkeaktige pelsen skal gi et velbørstet inntrykk.

Historie

Silky terrier er en forholdsvis ny terrierrase. Australsk terrier, som er bakgrunnen for silky terrieren, er oppstått ved en kombinasjon av forskjellige små engelske terrierraser, blant dem Yorkshire terrier. I et australsk terrier-valpekull kunne det bli født dels Australsk terrier, dels Yorkshire terrier og dels en mellomting av disse to rasene. Disse ble kalt Sydney Silky terrier.

Da Sydney Silky terrier begynte å bli renavlet og ble eksportert til andre land, ble rasenavnet forandret til Australsk Silky terrier. Det korrekte rasenavnet er nå Silky terrier.

RASEBESKRIVELSE FOR SILKY TERRIER (Australian Silky Terrier) 

Opprinnelsesland/hjemland: Australia. 

GRUPPE: 3
FCIs RASENR.: 236

Original: 19.04.2005 Utg.: 25.05.2005 G

 
Helhetsinntrykk
Kompakt, moderat lavstilt, middels lang med edel bygning, likevel med tilstrekkelig masse til å jage og drepe mus og rotter. Skal ha terrieregenskaper, ha ivrig årvåkenhet og sunnhet. Pelsens rette og silkeaktige hår og skill gir et velstelt utseende.

Viktige proporsjoner: Kroppen moderat lang i forhold til høyden.

Hode: Moderat langt, litt kortere fra snutespiss til midt mellom øynene enn fra øynene til nakkeknølen. Kraftig og terrieraktig, middels bredt mellom ørene.

Skalle: Flat, ikke for utfylt mellom øynene. Fin, silkeaktig ”top-knot” som ikke faller ned over øynene (langt fallende hår hengende over snutepartiet og kinn er meget uønsket). 

Nesebrusk: Sort.

Lepper: Stramme og tørre.

Kjever/tenner: Kraftige kjever. Jevne, ikke for tettsittende tenner. Saksebitt. 

Øyne: Små, ovale, aldri runde eller utstående, så mørke som mulige. Ivrig, intelligent uttrykk.

Ører: Små, V-formede med tynne ørelapper, høyt ansatte, opprettstående og helt uten lange hår.

Hals: Middels lang, elegant og lett buet, går naturlig over i skuldrene. Godt dekket med lang, silkeaktig pels. 

Forlemmer

Helhetsinntrykk: Fine, rund benstamme. Rette, står godt under kroppen uten svakhet i mellomhånden. 

Skulder: Fin, godt tilbakelagt, godt tilpasset velvinklede overarmer som ligger tett inntil ribbena. 

Albue: Verken inn- eller utoverdreid

Poter: Små med kraftige tredeputer, kattepoter med tett knyttede tær. Sorte eller meget mørke klør.

Kropp:

Overlinje: Alltid rett (både stående og under bevegelse). Svak overlinje eller karpelend alvorlig feil.

Lend: Sterk.

Bryst: Moderat dybde og bredde. Godt hvelvete ribben strekker seg bakover til en kraftig lend.

Hale: Kupert: Høyt ansatt, bæres rett opp, men ikke inn over ryggen. Ingen fane. Tradisjonelt kupert*.
Ukupert: De første tre ledd bæres rett opp eller lett bøyet, men ikke inn over ryggen. Ikke rullet. Lengden skal gi et balansert utseende. Lik kupert hale skal den ukuperte ikke ha beheng.

Baklemmer:

Lår: Velutviklede

Knær: Velvinklede.

Haser: Velvinklede. Sett bakfra loddrette og parallelle.

Poter: Som forpotene.

Bevegelser: Frie og presise uten løshet i skuldre eller albuer, verken inn- eller utoverdreide poter eller mellomhender. Kraftig fraspark med stor smidighet i knær og haser. Verken for trang eller for bred sett bakfra.

Pels

Hårlag: Flat, fin og skinnende av silkeaktig struktur. Pelslengden ikke så lang at den sjenerer hundens bevegelser og man skal se lys under hunden. For- og bakben fri fra langt hår.

Farge: Alle nyanser av blå og tan aksepteres, jo dypere farge og tydeligere atskilt jo bedre. Sølv og hvitt ikke tillatt. Meget mørk blåfarge på halen. Sølvblå eller fawn ”top-knot” ønskelig. Blå og tan fordeler seg slik: Tan rundt ørebasis, på snuteparti og kinn; blå fra nakkeknøl til halespiss, ned forbena nesten til håndroten og ned låret til hasen; tanfarget strek ned langs kneet og fra håndrot og hase til tærne, samt rundt anus. Den blå kroppsfargen skal ikke ha tan eller bronzing. Tan tegninger frie fra sjatteringer, Sort tillates hos valper, blåfargen må være ferdig utviklet ved 18 måneders alder.

Størrelse og vekt:

Mankehøyde: Hannhunder: 23 - 26 cm Tisper: litt mindre

Vekt: I  proporsjon til høyden.

Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

Diskvalifiserende feil: Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

OBS 

Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass. *) I henhold til norsk lov er halekupering forbudt.

 

Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende FCI-standard.

Norsk Kennel Klub, 30. januar 2006