Faktastil om kua, skrevet av en barneskoleelev :-)

                   Historien om Kua


Kua er et husdyr... Men den kommer også utenfor huset. Og den lever ofte på landet, men den kommer også inn til byen, men bare når den skal dø. Men det bestemmer den ikke selv.

Kua har syv sider... Den øverste siden - Den nederste siden - Den forreste siden - Den bakerste siden - Den ene siden - Den andre siden

- Og den innvendige siden.

På den fremste siden sitter hodet... Og det er fordi hornene skal ha noe å sitte fast på. Hornene er av horn og de er bare til pynt. De kan ikke bevege seg, men det kan ørene. De sitter ved siden av hornene.Kua har to hull foran i hodet. De kalles ku-øyer. Kuas munn kalles mule. Det er nok fordi den sier muuhh.
På den bakerste siden sitter halen... Den bruker den til å jage vekk fluer med, så de ikke faller ned i melka og drukner.
På den øverste siden - Og den ene siden - Og den andre siden, er det kun hår... Det heter ku-hår og har alltid samme farge som kua. Fargen til kua heter kulør.
Den nederste siden er den viktigste for der henger melka. Og når budeia åpner kranene så renner melka ut. Når det tordner så blir melka sur... men hvordan den blir det har jeg ikke lært meg ennå. Kua har fire ben... De heter ku-ben. De kan også brukes til å trekke ut spiker med. Kua spiser ikke så mye, men når den gjør det spiser den  alltid to ganger. De fete kuene lager helmelk. Når kua har dårlig mage lager den ost. I osten er det hull. Men hvordan den lager hullene har jeg heller ikke lært ennå. Kua har god luktesans... Vi kan lukte den på lang  avstand. Kuas valper heter kalver. Kalvens far heter okse, og det gjør kuas mann også.
Oksen lager ikke melk og er derfor ikke et pattedyr.
Den som kommer og henter kua når den blir gammel heter ku-fanger. Den sitter ofte foran på biler. Så blir kua slaktet, man heller melka på pappkartonger som vi kan kjøpe på butikken. Kuas fire ben blir sendt til snekkeren. Det kalles gjenbruk.
Som man kan se er kua et nyttig dyr. Og derfor liker jeg kua veldig godt.


Lærerens kommentar: Jeg har aldri lest noe lignende!

Hundeordbok

Her er en liten oversikt over noen ord som menneskene bruker, men som vi hunder ikke alltid forstår… Men kanskje dette kan klarne hodene våre litt:

A
Aggresjon
Truende oppførsel fra mennesket, kan i ekstreme tilfeller føre til angrep. Aggresjon opptrer gjerne dersom man prøver å ta maten fra mennesket (se Søppelbøtte). For å unngå aggresjon er det ofte best å trekke seg tilbake til anfallet er gått over. (se Sofa)

Agility
Hinderløype for hunder.

Apport
Vedbæring. Veden avleveres som sagflis.

B
Barn
Hunderase som til forveksling ligner mennesker, bare i mindre format. Rasen regnes for å være klokere enn mennesker, da de går på fire bein, spiser fra bakken og markerer.

Bein
Nesten uspiselige rester fra menneskets middagsbord. Disse restene blir ofte slengt i hundens matskål. Man kan velge mellom å spise dem og få vondt i magen, eller å grave dem ned i plenen.

Brukshund
Hund med barnåler i pelsen. Har ofte en sykelig trang til å ligge ved termosen.

Båndtvang
Periode av året da det ikke er tillatt å gå tur med mennesket uten å ha det i bånd.

C
Champion
Hund som utelukkende lever av reisesyketabletter.

Chihuahua
Hunden som oppfant håndvesken som transportmiddel.

D
Dachshund
Hund som er stor den ene veien, men ikke den andre veien.Dorull
Morsom rund ting som ved lek blir til en morsom kjempelang ting og siden til veldig mange morsomme filler som kan fylle hele rommet.

Dressur
Opplæring av mennesker. Under dressur er mennesket ofte stresset, masete og urolig. Ved hjelp av vellykket dressur kan man oppnå gode resultater, slik at man får godbiter, turer osv.

E
Ettersøkshund
Hund som finner igjen mennesket sitt i skogen. Dette gjentas til begge har gått seg bort.

F
Fri ved fot
Fremkaller unaturlig gange hos mennesket.

Frisbee
Treningsutstyr for mennesker. Ved riktig bruk kan man holde mennesket i aktivitet i flere minutter.

G
Godbit
Lekkerbisken, liten matbit som smaker fortreffelig. Veloppdragne mennesker kan gi godbiter til sin hund, selv om mange må trenes lenge for å oppnå slike resultater.

Gulvteppe
Spisested for hunder. En dannet hund inntar alltid sin gourmetmat på slike spisesteder.

Dersom hunden må spy, er gulvteppet et velegnet sted å gjøre det på. Også brukbart til avtørking av barter og våte labber.

H
Hale
Utvekst der hodet ville vært hvis hunden hadde stått den andre veien.
Hvis man prøver å fange halen, kommer hodet der halen skal være, og omvendt, derfor er halen nokså kinkig å få tak i.

Halsbånd
Festeanordning for lenken som hunden leier mennesket sitt i.

Hull
Kunstverk, utført i plen eller snø. Mest berømt er Trofasts "Åtte Hull i en liten Hage" fra 2001, som har en høy auksjonsverdi.

Hundehus
Lite og ukoselig hus i hagen. Fritt for støv, fritt for hundehår og fritt for hunder.

I
Innkalling
Forekommer når hunden sånn helt tilfeldigvis passerer mennesket sitt.

J
Juletre
Innendørs pissoar til bruk i den kaldeste årstiden.

K
Katt
Dyr av menneskeslekten. Katter har et vulgært og obskønt kroppsspråk som kan virke svært provoserende på den distingverte hund. Det er to måter å omgås katter: overse dem totalt, eller mane dem vekk med følgende trylleformel: "Vekk! Vekk! Vekk! Vekk! Vekk!"

Det finnes eksempler på hunder som faktisk har holdt katter som husdyr sammen med mennesket, uten at det har bydd på nevneverdige problemer.

Klosaks

Negativ menneskelig atferd. Mennesket angriper hundens klør og forsøker å påføre smerte ved bruk av klosaksen. Effektive tiltak her er sprelling, glefsing, hyling og gjemming under møbler (se Sofa)

L
Laika
Den eneste hunden som noensinne har kommet seg ut i verdensrommet. (Ingen hund til nå har kommet levende derfra.)

Lampeskjerm
Torturinstrument som festes rundt halsen, og hindrer hunden i det meste den skal gjøre. Mye brukt av veterinærer som et av mange torturredskaper. (Se Veterinær)

Lenke
Innretning til å leie mennesker i. Godt dresserte mennesker er villige til å bruke lenken dersom man bare henter den fram.

Løpetid
Fysisk tilstand. Medfører valper hos tisper, gule sløyfer hos hannhunder, samt nervesammenbrudd hos mennesker.

M
Matskål
Hundens mest private eiendom, må ikke røres av andre dersom det er mat i den.

Menneske
Dyr av menneskeslekten. Også i familie med katten. (Se katt)

Mennesket mangler både pels og hale, det kan ikke gå på 4 og følgelig løper det veldig sakte. Tennene til mennesket er svært dårlig utviklet, de kan til eksempel ikke spise bein. Mennesket mangler også flere sanser, deriblant luktesansen som jo er den aller viktigste. Til tross for menneskets utilstrekkelige fysikk er det mange hunder som betrakter dem som både intelligente og underholdende å være sammen med. Likevel finnes det bare en god grunn til å omgås mennesker: nemlig at det er mennesket som gir hundene mat.

Munnkurv
Torturinstrument som festes over snuten til hunden, og hindrer således hunden i å puste, spise eller drikke. Mye brukt av veterinærer. (Se også lampeskjerm.)

N
Nyttårsaften
Verdens undergang, Ragnarok.

O
Ormekur
Tryllekunst for hunder. Ormekuren gjemmes under leppen og beholdes der til mennesket blir distrahert av noe annet, så spyttes det ut i for eksempel blomsterpotte eller under sofa. Mennesket vil tro at hunden har svelget ormekuren.

P
Papirkurv
Leketøy for hunder. Det gjelder å tømme innholdet i papirkurven og spre det ut over størst mulig område.

Piller
Også et trylletriks (Se Ormekur)

R
Rakett
Omen, Forvarsel. Varsel om verdens undergang. (Se også Nyttårsaften)

Røyting
Perioder av året med ekstra stor aktivitet hos Støvsugeren. (Se Støvsuger)

S
Sikling
Sikkert tegn på at det er en godbit i umiddelbar nærhet. (Se Griseøre)

Snute
Detektor - finner uten problemer nistepakken nederst i sekken, all hestemøkk i tre kilometers avstand, samt lukten av alle hunder som har vært i området for inntil 8 mnd. siden.

Sofa
Gjemmested for små hunder, undersiden er da best egnet til formålet.

Lekested for større hunder, den er perfekt å grave i og den inneholder gjerne morsomme puter som kan ristes. Noen mennesker betrakter sofaen som sitt "revir", og prøver å "forsvare" den mot inntrengere (se Aggresjon)

Stueren
(Adj) Når mennesket endelig fatter at du ikke lenger gidder å drite inne.

Støvsuger
Dyr av katteslekten. Dyret er livredd for mennesker og brøler veldig når mennesket prøver å gå med det i bånd.

Søppelbøtte
Gjemmested for menneskemat

Visse mennesker har en tendens til å ville beskytte maten sin for "inntrengere", (se Aggresjon)

T
Tordenvær
Skrekkscenario med lys- og lydeffekter. Noen hunder reagerer på T. med skjelving, hyling, gjemming under sofa, redsel og gru! (Se også Nyttårsaften, Rakett)

Tur
Effektiv lufte- og treningsmetode for mennesker. Noen mennesker kan være vanskelige å overtale til Tur. Hvis en hund gjør seg en Tur uten å ha mennesket sitt med seg, heter det "stikke av".

Tyggebein
Atspredelse, tannmassasje. Et hyggelig tidsfordriv. Noen tyggebein blir deilig klissete etter et par times tygging.

U
Utstilling
Sosial sammenkomst for adelshunder. Her blir man gjerne oppvartet med pelsstell og små godbiter, og menneskelige tjenere som gir hundene full oppmerksomhet under hele tilstelningen. Under en utstilling er det hunden som har prioritert plass under paraplyen.

V
Veske
1) Transportmiddel for små hunder (Se chihuahua)

2) Gjemmested for menneskenes godbiter. Dersom mennesket ikke er i nærheten kan man prøve å finne disse godbitene.

Veterinær
Heksemenneske, torturist.Y
Ytterdør
Gjenstand, beregnet til å slipe klørne på.

Z
ZZzz
Lyden av hund som snorker etter å ha fortært et herlig griseøre.

Å
Åtseleter:
En hederstittel hunden mottar av mennesket dersom den er heldig og finner en velpreparert lekkerbisken ute i naturen.

SÅNN KAN DAGEN VÆRE FOR NOEN OG ENHVER :

 

Først hadde du problemer med å komme deg ut av sengen.

Du var litt stiv i nakken

Det kjentes ut som du var i bakrus, selv om du ikke hadde drukket dagen før

Slankekuren virker definitivt IKKE

Du forstrakk deg da du trimmet

Den nye hatten din så mye bedre ut i butikken

Det øsregnet da du gikk til lunch

Og du ble skikkelig kvalm av lunchen

Dessuten føles det som om du har fått influensa

For ikke å snakke om når du er alene om natten og synes du hører noen i kjelleren.

DET BLIR KANSKJE EN BEDRE DAG I MORGEN :-)