Dvergpincher ( Anette sin hund )

Str: Liten
Aktivitetsbehov: Stort
Pelslengde: Korthåret
Behov for pelsstell: Lite
Allergivennlig: Nei
Generell omtale:
Dvergpinscheren er en livlig, temperamentsfull, selvsikker og harmonisk hund som kan omtales som en stor hund i en liten kropp. Dvergpinschern er aktiv og våken, men kan også være noe skarp. Den liker å være der det skjer. Den er selvstendig og lærevillig. Dvergpinscheren er en velegnet familie- og selskapshund, men ingen leketøy for barn. Den er trofast mot sin eier og vil forsvare sin familie til siste åndedrag.

Dverg Pinscheren er en gammel tysk rase avlet ned i størrelse fra den opprinnelige tyske pinscheren.

Utseende:
Dvergpinscheren er en liten stram kvadratisk hund uten dvergpreg, med mankehøyde 25-30 cm. Viktige proporsjoner: Kroppslengden (fra manken til haleansatsen) svarer omtrent til mankehøyden. Det kileformede hodets totale lengde (fra snutespissen til nakkeknølen) tilsvarer halve kroppslengden. De elegante bevegelsene er en fryd å se der de traver flott som små hester. Det er en livlig, temperamentsfull og selvbevisst hund som tror den bor i en mye større kropp, så uttrykket ”stor hund i lite format” er virkelig en korrekt beskrivelse. Fargene er fra ensfarget: hjorterød, rødbrun til mørkebrun. Ofte verdsettes en jevn farge høyt. Den andre fargen er sort og tan. Dette er den klassiske black and tan fargen som man også ser hos pinscheren, og hos dobermannen. Den er lakksort med røde eller brune (tan) tegninger.


Helse:
Dette er en meget sunn og frisk rase som ofte blir 13-14-15 år uten spesielle problemer av noe slag. Vi må kunne si at vi ikke kjenner til spesielle sykdommer eller andre skavanker.
Rasestandard:
Dvergpinscheren er en liten stram og kvadratisk hund uten dvergpreg,
Kroppslengden (fra manken til haleansatsen) svarer omtrent til mankehøyden.

Kraftig og langstrakt skalle uten sterk fremtreden nakkeknøl. Flat og rynkefri skalle. Neseryggen og skallens linjer paralelle. Sort vellutviklet nesebrusk, og lite men tydelig stopp. Snutepartiet formet som en stump kile, rett neserygg. Sorte og tettsluttende og stramme lepper, stramme munnviker. Kraftig over og underkjeve, saksebitt, komplett tannsett og sterke hvite tenner. Kraftige kinn, men ikke for markerte.

Øynene er mørke og ovale, sortpigmenterte. Godt tilligende øyelokkrender.
Elegant buet hals, ikke for kort. Går harmonisk over i manken. Stram og tørr halshud uten rynker eller folder.

Forben skal være kraftige, rette og ikke tettstilte sett forfra. Rett sett fra siden skal skuldre være godt tilbakelagt og mest mulig skråstilt. Godt tilliggende mot brystkassen, meget muskuløs, og er med på å danne manke.
Albuen skal være godt tilliggende og verken inn- eller utoverdreid. Underarm velutviklet og muskuløs, rett sett fra alle sider. Håndrot kraftig og stabil. Mellomhånd, kraftig og fjærende, rett sett forfra, lett skråstilt sett fra siden. Potene korte, runde, godt sluttede med hvelvede tær (kattepoter). Sorte, korte og kraftige klør. Harde tredeputer.

Kraftig, kort og stram rygg, med lett fallende overlinje fra manken og bakover. Manken skal være høyeste punktet på overlinjen. Lendet kraftig, og kort avstand fra siste ribben til hoften gjør at hunden virker kompakt. Lett rundet kryss, går umerkelig over i haleroten. Bryst moderat bredt, ovalt i tverrsnitt. Når til albuene. Kraftig og markert forbryst. Underlinjen skal være svakt opptrukket, og danne en vakker buet linje med brystkassen.

Bakbein skråstilte sett fra siden, parallelle sett bakfra, ikke tettstilte. Moderat lange lår, brede og meget muskuløse. Knær hverken inn- eller utoverdreide.Underlår lange og kraftige, senete og går over i en kraftig hase. Haser utpreget velvinklete. Kraftige og stabile. Hverken inn- eller utoverdreide. Mellomfot loddrett mot bakken. Bakpoter noe lengre enn forpotene. Godt sluttede med hvelvede tær. Sorte og korte klør.

Dvergpinscheren er en traver. Stram og forholdsvis stabil rygg under bevegelse. Harmoniske, sikre, kraftfulle og frie bevegelser med god steglengde. Typisk for trav er jordvinnende og flytende bevegelser med kraftig fraspark og god steglengde i fronten.

Huden skal være stramt tilliggende på hele kroppen.

Pels: Kort, tett og glatt tilliggende.
Farge: Fargen forekommer i ensfarget hjorterød, rødbrun til mørkbrun, og sort og tan. Lakksort med røde eller brune (tan) tegninger.
Vekt: 4-6 kg
Mankehøyde: 25-30

Om rasen Dverg Pinscher

Dvergpinscheren er en gammel tysk rase avlet ned i størrelse fra den opprinnelige tyske pinscheren. I gamle arkiver finner vi rasen omtalt første gang her i landet da Dronning Maud kom til Norge i 1905 med dvergpinschere fra England. Rasen var da blitt meget populær på Kontinentet, særlig etter at den tyske pinscherklubben ble stiftet i 1895 og et organisert arbeid for utvikling av rasen var kommet i gang. De 2 første utstilte eksemplarer av rasen i Norge finner vi i 1911, med senere stigende popularitet og antall frem til 1970-80. Nå har vi stiftet egen raseklubb igjen, denne gang sammen med Affenpinscher og Pinscher (tidligere Mellompinscher). 15. august 2001 ble vi godkjent som samarbeidende med Norsk Kennel Klub, med virkning fra 1/1-2002. Dvergpinscheren er en god familiehund, men er ikke noe leketøy for barn. Den er trofast mot sin eier og vil forsvare sin familie til siste åndedrag. De fleste er noen forferdelige matvrak, som tror at det er selvbetjening på kjøkkenbordet. Pass derfor på at den ikke får tilgang til mat utenom de faste måltidene, ellers blir den fort en liten rullepølse.

Trening

Du har ikke en kjedelig dag med en dvergpinscher i huset. Dvergpinscheren er intelligent, oppfinnsom og lekelysten, elsker å være med overalt hvor det skjer noe, er alltid våken og full av liv. Denne intelligente og årvåkne hunden vil gjerne bruke hode og kropp, så både agility og lydighetstrening er midt i blinken for den. Den kan også læres opp til å gå spor, og får de teften av en rotte kan den lukke ørene og følge instinktene til den har tatt knekken på "udyret". Det er klart at en så nysgjerrig og lærevillig hund kan ta seg til rette. Så når det gjelder oppdragelse må man sette klare grenser helt fra man får valpen i huset, hva den skal få lov/ikke lov til, være konsekvent og bestemt, særlig i pubertetsalderen hvor den ofte kan forsøke å klatre et eller flere steg lenger opp på rangstigen innen familien. Lærer du den dette vil du ha et fortrolig familiemedlem som er like glad i fysiske utskeielser som den er i å sitte under pleddet med deg i sofakroken. 

Uansett, enten du skal stille ut din hund eller ikke er det viktig å "bordtrene" den. Hvorfor? Skal du på utstilling skal hunden din "på bordet" for å bli gransket og undersøkt av dommer. Skal dommeren få gjort jobben sin så MÅ den kunne akseptere at andre enn du tar på den. Det er ingen unnskyldning, for en dvergpinscher som er vant med å bli tatt på synes det er bonus å få stå på bordet å se og bli sett. Hva med når du skal til veterinæren? Veterinæren legger seg definitivt ikke ned på alle fire for å undersøke hunden din. Den må på bordet. Ta deg tid til å trene litt på dette. La hunden din forbinde det med å stå på et bord med noe positivt. La den blir vant med at bord betyr godteri og kos. Lær den å akseptere at tenner skal undersøkes, at øyne og øre skal ses på, testikler skal telles og halen skal sjekkes.

Utseende

Dvergpinscheren er en liten stram kvadratisk hund uten dvergpreg, med mankehøyde 25-30 cm. Viktige proporsjoner: Kroppslengden (fra manken til haleansatsen) svarer omtrent til mankehøyden. Det kileformede hodets totale lengde (fra snutespissen til nakkeknølen) tilsvarer halve kroppslengden. De elegante bevegelsene er en fryd å se der de traver flott som små hester. Det er en livlig, temperamentsfull og selvbevisst hund som tror den bor i en mye større kropp, så uttrykket ”stor hund i lite format” er virkelig en korrekt beskrivelse. Fargene er fra ensfarget: hjorterød, rødbrun til mørkebrun. Ofte verdsettes en jevn farge høyt. Da er mange dommere som foretrekker de dyp-røde, mens oppdrettere oftest er opptatt av at fargen skal være jevn, mist mulig sotete og ikke ha for mye stikkelhår (disse kalles ofte stag-red i utlandet) Den andre fargen er sort og tan. Dette er den klassiske black and tan fargen som man også ser hos Pinscheren, og hos Dobermannen. Den er lakksort med røde eller brune (tan) tegninger. 

Helse

Dette er en meget sunn og frisk rase som ofte blir 13-14-15 år uten spesielle problemer av noe slag. Vi må kunne si at vi ikke kjenner til spesielle sykdommer eller andre skavanker. Våre oppdrettere har vært flinke til å innføre nytt blod, så innavl med påfølgende degenerering har heller ikke vært noe problem. Siden det for noen tiår siden ble importert noen linjer til Skandinavia der det viste seg at det fantes katarakt har oppdretterne tatt dette problemet på alvor og øyelyst sine hunder før de har blitt avlet på. Takket være samarbeid mellom oppdrettere og raseklubber har vi fått bukt med problemet, dvs det ble aldri et stort problem da det ble tatt ved roten. I dag kjenner vi ikke til at det finnes slike sykdommer hos våre dvergpinschere. Men vi fortsetter med øyelysning for å være på den sikre siden, dette fordi vi vet at det sporadisk har dukket opp i utlandet, og at med dagens åpne samfunn er ikke landegrensene de samme stengslene som de var før

Hentet fra Norsk Pinscher klubb sine hjemmesider