Den dagen hunden ikke lenger har det godt,
bør man i samråd med dyrlegen la den få slippe...
Det er vårt ansvar, og hundens privilegium...

    
Hunden`s 10 bud !!!


1. I løpet av de 10 - 15 år som jeg forventer å leve, vil jeg gi deg mye hengivenhet og glede, forsøk å gi meg noe igjen.

2. Du har dine venner, ditt arbeid og dine interesser, jeg har kun deg. Ikke la meg være for mye alene.

3. Neste gang du får lyst å slå meg, husk at mine kjever kunne med letthet bite over din hånd, men gjør jeg bruk av min makt ?

4. Jeg er ikke et menneske. Du må verdsette meg for mine egenskaper som hund. 

5. Faste regler gjør meg trygg og det er din oppgave å være konsekvent når du lærer meg disse. 

6. Jeg er ikke skapt for å holde meg for mye i ro, jeg MÅ mosjoneres.                  

7. Jeg liker å arbeide, lær meg noe nyttig...  

8.
Jeg kan lett bli skremt når jeg hviler, ikke la andre forstyrre meg da...    

9. Det hender at du har dine dårlige dager, men husk at jeg kan også ha mine.     

10. Når jeg blir skrøpelig og ikke lenger kan glede meg over hverdagen, la meg gå til hvile på en verdig måte.

Noen gode råd på veien :


1. Kluss aldri med en syk hund når den  trenger dyrlege.

2. Vær kjærlig, snill, hensynsfull og tålmodig.

3. Straff aldri en hund som ikke blir tatt i gjerningsøyeblikket.

4. La aldri hunden gå løs på lekeplasser for små barn.

5. La aldri hunden ligge i trekk...

6. La ikke hunden sitte med hode ut av vinduet på en bil i fart.

7. Gå aldri fra en hund i lukket bil i sterk varme. 

Hundens kroppspråk  

Kroppspråket til hunden består av et sammensatt spekter av mange ulike signaler. Hunder bruker dette språket ikke bare i møte med andre hunder, men også ovenfor oss mennesker (nettopp fordi at dette er det eneste språket de kan!). Språket er det viktige redskapet vi har i samspill med andre, og det er dette som gjør det mulig for oss å fungere i våre sosiale settinger. Opp gjennom tidene har hunder og ulver også utviklet sitt språk, som har gjort de i stand til å håndtere- og å avverge konflikter. Et typisk eksempel, som er hentet fra canis.no

"Far roper på Prins, og har lært på kurs at han må være streng og dominant i stemmen så Prins skjønner hvem som er sjefen. Prins oppfatter stemmen til far som aggressiv, og som den hunden han er, gir han øyeblikkelig et dempende signal tilbake for å få far til å kutte ut aggresjonen. Prins kanskje slikker seg, gjesper, snur seg vekk - med det resultat at far blir riktig sint fordi han oppfatter Prins som trassig, dominant og ulydig. Prins får straff for sine forsøk på å dempe far.

Dette er et helt typisk eksempel fra hverdagen til mange hundeeiere. Jeg kaller det "Goddag, mann - økseskaft"-modellen."


Vi vil nå komme med en kjapp innføring i hundens signalrepertoar, slik at det blir enklere for deg som hundeeiere å forstå hundens kroppsspråk. Sannsynligvis vil du få et mye bedre forhold til hunden din og andre hunder når du først har begynt å skjønne hva hunden egentlig sier til deg. Sannsynligheten er veldig stor for at du vil komme til å forstå ting du ikke forsto tidligere. Og i alle fall - det er utrolig spennende og lærerikt.


Gjesping

Hunden kan gjespe når noen bøyer seg over den, når du blir sint i stemmen, når noen krangler og bråker i huset, når den sitter på dyrlegens kontor, når noen kommer gående rett i mot den, når den er stresset av glede og forventning - f.eks. ved døra når dere skal ut på tur, når jeg ber hunden gjøre noe den ikke har lyst til, når du trener for lenge så den blir sliten, når du har sagt NEI til noe og mange andre situasjoner i dagliglivet.

Truende signaler (gå rett i mot, bøye seg over, ta etter, holde, stirre i øynene, stor fart osv.) vil alltid få en hund til å bruke et dempende signal. Det finnes ca. 30 av dem, så det er ikke sikkert du får se gjesping, men mange hunder vil gjespe, mens andre hunder vil bruke noe annet.

Alle hunder kjenner alle signalene. Når én hund gjesper og snur på hodet, så vil hunden den "snakker" med kanskje slikke seg på nesa og vende ryggen til - eller noe helt annet.

Signalene er internasjonale og universelle. Alle hunder over hele verden har det samme språket. En hund fra Japan vil kunne bli forstått av elghunden fra et isolert dalføre i Norge. Ingen problemer med språket der!


Slikking

...er et annet signal som brukes mye. Spesielt svarte hunder, hunder med mye hår i ansiktet og andre med litt mindre mimikk enn lyse ansikter, tydelige øyne og lange snutepartier. Men alle kan bruke slikking, og alle forstår det samme hvor raskt slikket er. Det er lettest å se det lille raske slikket når du ser hunden forfra. Derfor er det best å sitte i ro og fred et sted hvor du har god oversikt. Når du først har lært deg å se det, så vil du også kunne se det når du går tur med hunden.

Noen ganger er det bare en lynrask liten tungespiss så vidt ute av munnen. Men andre hunder ser det, skjønner det og svarer. Et signal får alltid et signal tilbake.


Snu seg vekk / snu hodet bort

En hund kan snu hodet bare ørlite til siden, vri hele hodet til siden eller snu seg helt vekk med ryggen og baken til. Dette er kanskje det signalet du vil se mest hos hunder.

Når noen kommer gående rett mot hunden din, vil den snu seg vekk på en av disse måtene. Når du virker sint sur, aggressiv eller truende vil du også se en av disse. Når du bøyer deg over en hund for å klappe, så vil den snu hodet vekk fra deg. Når du trener for mye, for lenge eller for vanskelig, så vil den snu hodet vekk fra deg. Når hunden kommer litt brått på, vil den ofte snu seg fort. Likedan hvis noen har for stor fart, stirrer eller virker truende på en eller annen måte.

Den andre hunden vil i de fleste tilfellene roe seg. Det er suveren måte å løse konflikter på og brukes mye av alle, både valper og voksne, ranghøye og ranglave. La hunden din få lov til å gjøre det! Hunder er eksperter på problemløsninger - den vet hvordan den skal kunne løse en konflikt.


Gå ned med frambeina

......også kallt lekestilling. Hunden inviterer ofte til lek ved å gå ned med frambeina og hoppe og slå bena i underlaget. Det er like ofte at hunden står helt stille, og bruker signalet for å roe ned noen.

Disse signalene er ofte dobbelte og kan brukes på mange slags vis - og mange ganger vil invitasjon til lek i seg selv være dempende fordi hunden ufarliggjør situasjonen og avleder med noe annet.

På et valpekurs nylig var det lett blanding av valper, og en av dem var veldig redd de andre til å begynne med. De andre lot ham være i fred og tok hensyn til at han var redd. Til slutt torde han komme fram og begynte å ta kontakt, og da gikk han ned i lekestilling så fort noen så på ham. Det var tydelig blanding av litt engstelse for de andre og ønske om å være med å leke.

Kommer to hunder litt for brått på hverandre, vil du ofte se at de går ned i lekestilling. Dette er et av de virkelig tydelige tegnene, særlig fordi de ofte står nede i noen sekunder slik at du får god anledning til å observere.


Snuse i bakken

.....er et mye brukt signal. I valpegrupper vil du se det mye, når du går ute i miljøer hvor det stadig er noen som kommer mot dere, på steder hvor det skjer mye, er mye bråk og dukker opp skremmende ting hunden ikke vet hva er.

Det kan være alt fra en kjapp bevegelse ned mot bakken og opp igjen - til å gå og snuse iherdig i mange minutter.

Kommer det noen mot dere på gangveien? Kikk på hunden din - Tippet nesen ned mot bakken? Snur han siden til den som kommer og snuser i veikanten?

Selvfølgelig snuser hunder mye, også bare for å "lese avisa" og kose seg. Hunder er preprogrammert til å bruke nesa, og det er den beste fritidsbeskjeftigelsen de har. Men noen ganger er det demping - det kommer an på hele situasjonen. Så følg med!


Gå sakte

Stort tempo vil av mange hunder oppfattes som truende, og de vil kunne gå inn å prøve og stoppe den som løper. Det er delvis jaktatferden som setter inn og aktiveres ved synet av løpende menneske eller hund, men kommer det rett i mot blir det forsvar på grunn av trusselen det innebærer.

Er en hund usikker, beveger den seg sakte. Vil du gjøre en hund tryggere, så beveger du deg sakte. Når jeg ser en hund som reagerer på meg med et dempende signal, så sakner jeg farten med en gang.

Kommer hunden veldig sakte når du roper på den? Sjekk tonefallet ditt - er du morsk, dyp, irritert eller sint i stemmen? Det er nok for en hund til å ville dempe deg ved å gå sakte. Har du vært sint på den en gang den kom, så kan selvfølgelig det være årsaken til at den ikke stoler på deg. Eller at du pleier å ta den i band hver gang du roper.

Se på hunden din neste gang du roper på den. Gir den deg et dempingssignal mens den kommer, f.eks. beveger seg sakte, så må du kanskje endre noe i din egen oppførsel.


"Fryse"

Stoppe opp og stå helt stille, sette seg eller legge seg og være helt stille. Denne atferden har sannsynligvis noe med jaktatferden å gjøre - når byttet løper , så angriper hunden. Når byttet blir stille, så stopper den (det ser vi ofte også med f.eks. katter).

Denne atferden brukes imidlertid i flere situasjoner. Når du blir sint og aggressiv og virker truende, så vil hunden ofte stå bom stille for å få deg snill igjen. Noen ganger går hunden sakte, stopper opp og beveger seg sakte igjen.

Mange eiere tror de har en veldig lydig hund som sitter, ligger eller står helt stille. Kanskje er det demping som foregår? Veldig ofte vil en hund stoppe opp og stå rolig når det kommer noen i mot på veien. Vil hunden din stoppe opp i en slik situasjon eller gå saktere, så la den gjøre det.

Blir hunden trengt opp i en konflikt av et menneske eller en annen hund, vil den ofte stå bom stille.


Sette seg ned / løfte på labben

Løfte labben har jeg ikke sett ofte, men i noen tilfelle har det helt klart vært brukt for å dempe annen hund.

Å sette seg ned, og enda sterkere: sette seg ned med ryggen til f.eks. eieren. Sees ofte når en hund skal dempe en annen hund som kommer litt brått på - hunden snur ryggen til og setter seg ned. Det har en sterk dempende effekt. Hunder snur ryggen til og setter seg når eieren blir skarp og sint i stemmen.


Gå i bue

..... er et meget brukt dempende signal, og hovedårsaken til at hunder reagerer så sterkt på møtende hunder når de blir tvunget til å gå rett i mot. Instinktet sier at det er feil - eieren sier noe annet, hunden blir stresset, ofte i forsvar, og vi får en hund som bjeffer, utagerer og etterhvert blir aggressiv.


Hunder som har muligheten til det, går i bue utenom hverandre. Dette gjør hunder når de er løse og frie til å gjøre det de ønsker - la hunden din få sjansen til det samme når den er sammen med deg.

Noen hunder trenger en stor bue, andre bare en svak bue og noen bare en antydning av en bue ved å bøye seg svakt mot eieren.

Hunden selv må bestemme hva den føler er riktig og trygt, så kan den etterhvert lære å gå i mindre buer hvis det er ønskelig.

La hunden få lov til å gå i bue utenom møtende hund! Ikke tving den "på plass" rett fram - la den ha muligheten til å kurve utenom den møtende hunden. Lar du hunden gå i slakt band og velge selv, vil du i mange tilfeller oppdage at hunden faktisk går litt vekk og utenom i stedet for å bli hysterisk.

Dette er også grunnen til at du ikke skal gå rett på en hund, men i bue opp til den. Jo engsteligere eller mer aggressiv hunden er: desto større bue.

Kilde: canis.no