• Vinnie    Vinnie og Tinka på agility kurs helgen 31/8 og 1/9

  • Tinka

                                              Agility

 
Morsom trening for hund og eier:
 
Full fart, hopp og sprett, nøyaktig presisjon og full konsentrasjon. Agility er en fartsfylt og spennende sport som passer for de aller fleste.

Ordet agility kommer fra engelsk og betyr evne til å bevege seg, hurtig, smidig og lett. Det er en voksende hundesport som blir stadig mer populær verden over, og går ut på at hunden skal komme seg gjennom en hinderløype på kortest mulig tid, med færrest mulig feil. Her er kontakt og samarbeid mellom hund og fører helt vesentlig for å lykkes. Det ligger mye trening bak for å få en hund gjennom en konkurransebane, og hunden må ikke bare kunne enkelthindrene, men også forstå hvor føreren sier at den skal gå videre.

Forutsetninger

Agility er en sport som passer for de aller fleste raser og blandingshunder. Unntaket er veldig store hunderaser som kan slite med å klare noen av hindrene, som hjulet, røret og pølsa. Den største forutsetningen for å drive med dette er imidlertid at hunden er frisk og i stand til å bevege seg. Noen av hindrene kan være belastende for skuldre og rygg, så hunder med ryggproblemer, hofteleddsdysplasi eller albueleddsdysplasi bør ikke trene agility uten å ha snakket med en veterinær først. Hunden må være i god fysisk form, slik at den tåler belastningene. Noen raser ses oftere på agilitybanen enn andre, men uansett stor eller liten rase, høy eller lav fart, er det en morsom sport for både hund og eier, som gir god fysisk trening til begge.

Når kan jeg starte?

I og med at agility er en fysisk krevende sport, bør man ikke starte med å trene før hunden er ferdig utvokst. Små raser er gjerne utvokst når de er rundt ni måneder, og store raser rundt ett år eller mer. Man kan imidlertid begynne forberedende trening mens hunden er valp. Da legger man et godt grunnlag for videre trening. Tren kontakt, lydighet, lek og lær triks. Sosialisering og miljøtrening er også viktig. Gjør valpen trygg. Kommandoer som hunden bør lære når dere starter agilitytreningen, er ”kom”, ”sitt”/”stå”/”dekk”, ”bli”, ”høyre”/”venstre”, ”fram” og ”på plass”.

Godt samarbeid

God kommunikasjon mellom hund og fører er helt vesentlig i agility. Føreren må være i stand til å hjelpe hunden til å forstå hva han/hun vil, og masse ros og oppmuntring er viktig når hunden gjør noe riktig. Hunden skal ikke straffes for feil, men hjelpes til å lykkes. Etter hvert vil hunden forstå og forutsetningene for god kommunikasjon øker. Bruk positive metoder når du trener. Bruk godbiter og leker som belønning under innlæringen og ha det gøy. Positive treningsmetoder gir et godt samarbeid, og du får en glad hund som elsker å jobbe med deg.


Sikkerhet

Sikkerhet er viktig i en fartsfylt hundesport som agility, og her går det både på sikkerhet av hindrenes konstruksjon slik at hunden ikke skader seg på dem, og hundenes egen sikkerhet i banen. I agility går hunden uten bånd, slik at den ikke kan hekte seg fast. Hundens hindersikkerhet er også viktig. Det vil si at hunden er sikker på hvordan hindrene skal tas korrekt. Det må derfor mye mengdetrening til før hunden mestrer de enkelte hindrene, og noen hindre tar lengre tid å lære enn andre. Hunden skal lære å ta hindrene på kommando fra fører, og å bare ta det hindret den får beskjed om. Når du trener, lærer du inn hunden ett og ett hinder, og når hunden kan alle disse, kan du lære inn flere kombinasjoner og til slutt en hel bane.

Kilde Hund & Fritid

NB...

Husk at det er viktig med oppvarming av hunden før trening. Ikke hent hunden rett fra bilen og forvent at den skal prestere på topp. Oppvarming er viktig. Dette forbygger skader.

 

 


 

Agility startet som et pauseinnslag på Crufts i 1978, forbildet var sprangridning for hester.

Dette ble kjempe populært og det som kun skulle være en oppvisning ble nå en ny konkurransegren.

I 1979 fikk agility offisiell status  og ble en egen aktivitet innen hundesporten i den engelske kennelklubben.

Agility kom til Norge rundt 1985 og den første offisielle konkurransen ble avholdt i 1986.

Det er i dag mange konkurranser rundt i Norge og det avholdes hvert år NM.


 

Agility er hinderløp for hund. Hunden skal hoppe over, krype under, balanserer eller krype igjennom forskjellige hindre på banen.

Banen består av femten til tjue hinder som skal utføres i en viss rekkefølge.

Banens utforming er forskjellig fra gang til gang, men man har alltid de samme hindrene:

Hoppehinder, høye og lave, samt hopp gjennom et hjul.

Klatrehinder, der hunden må berøre kontaktfeltet både opp og ned.

Tunneler av ulike typer.

Slalåm, der hunden skal gå i zick zack mellom pinnene.

Man konkurrerer på tid, så det skal gå fort i svingene også.

Mange hunder, ikke minst i byområder, får hunden for liten eller ingen aktivitet.

Agility stiller krav til disiplin, konsentrasjon og oppmerksomhet og er derfor en meget sunn aktivitet for hunden.

Dette er en fartsfyllt sport som både hunder og mennesker synes er gøy.

Man er ikke nødt til å konkurrere, det er lov til å holde på med agility bare fordi man synes det er gøy.