Bildet er lånt på internett, til vi får våre egne.

Afrikanske Dverggeiter

 
Det finnes to forskjellige afrikanske dverggeiter, Nigeriansk Dverggeit og Afrikansk Pygmègeit.
 
Nigeriansk dverggeit er mindre kompakt en pygmégeita, og har mange ulike farger. Den mest vanlige fargevarianten er rødbrun med svart ål på ryggen og hvit buk. Nigeriansk dverggeit er slankere og nettere enn Afrikans Pygmégeit.
 
Pygmégeita har kortere horn, hodeformen er kort og brei, beina er kortere og kroppen liten og kompakt. Denne rasen har også flere fargekombinasjoner, men veldig ofte finner vi dem helt hvite, eller svarte eller svart og hvite. Den er en kjøttrase med svært god tilvekst, men geitene er små av størrelse (derav navnet). Geitene har svært korte horn, brei og kort hodeform, korte bein og en fyldig og trinn kropp. Rasen har mange fargevarianter og fargekombinasjoner. Den mest vanlige fargevarianten er rødbrun med svart ål på ryggen og hvit buk.
 
Det er ikke dannet et eget raselag for disse to geiterasene. Rasene holdes kun som kjæle- og hobbydyr, og NSG har ikke oversikt hvor mange individer av de to rasene som finnes i Norge.
 
Fakta om dverggeit
Dverggeiter er vennlige dyr når de vil være det, og hvis du har rikelig med humor vil du oppleve mange komiske situasjoner. De vil absolutt kunne drive deg til vannvidd i blant ved å gjøre rampestreker som å nappe i klærne dine, dra klesvasken av snora hvis de har muligheten eller spise opp yndlingsrosebusken din. Det er viktig å huske på at dette er et resultat av deres naturlige nysgjerrighet, de gjør det ikke for å terge deg. 
Imidlertid vil det kreve både rikelig med tid og tålmodighet for å klare å lære en geit å slutte med disse rampestrekene, så det beste er vel kanskje en solid innhegning hvor geitene kan gå fritt uten å ha mulighet til å gjøre alt for mye ugagn. 
 
Hvordan skal jeg holde dverggeiter?
Dverggeiter er svært hyggelige kjæledyr, men man bør alltid ha flere sammen. Geiter er flokkdyr og vil ofte ikke trives hvis de ikke har en eller flere kamerater av samme rase. 
 
I tillegg til en skikkelig innhegning bør de alltid ha muligheten til å gå innendørs hvis det regner eller er kaldt. Et godt ventilert, men trekkfritt skur er et godt alternativ, og de vil sette stor pris på at det er ren halm på golvet som de kan ligge på. Uten muligheter til å gå innendørs vil geitene ganske sikkert bli syke etter en stund.
 
Fõring
Som grunnfõr bør geitene få friskt høy. De kan gjerne få litt kraftfõr to-tre ganger i uken, men for mye kraftfõr vil gi dem mageproblemer, og kan faktisk føre til at de dør. I tillegg kan de godt få moderate mengder frukt, gulrøtter og tørket brød. Du må ikke gi dem løk, kål eller hageplanter da dette er farlig for geiter. Avhengig av kvaliteten på høy og gress kan det være nødvendig å gi dem ekstra vitaminer og mineraler. Dette bør du snakke med veterinæren om.
 
Helse
Du bør snakke med veterinæren om hvilke vaksinasjoner som er nødvendig for geitene dine. I tillegg bør geitenes klover trimmes hver 2. - 3. måned alt ettersom hvor fort de vokser.
Geiter kan få både lus og innvollsorm. Du kan bruke alle lusemiddler som er beregnet på stordyr, men når det gjelder ormekur kan du ikke bruke den som er beregnet på gris, da den kan være farlig for geiter. Geitene bør få ormekur 2 - 3 ganger pr. år.
 
Avl
Du bør vente til geita er minst ett år før du begynner å avle på henne. Før ett års alder er hun ikke ferdig utviklet, og kan ha problemer med å gjennomføre drektighet og fødsel. Likevel blir faktisk geiter av begge kjønn kjønnsmodne så tidlig som to måneders alder, så det lønner seg å separere kjønnene etter dette hvis man ikke ønsker killinger.